Τελευταία Νέα

Για να γλιτώσετε από το ροχαλητό… Κοιμηθείτε με τις κάλτσες

1Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης συνήθως χορηγούνται για τη συντηρητική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας…
Τώρα, όμως, Καναδοί ερευνητές βρήκαν και μια άλλη χρήση τους, τη θεραπεία του ροχαλητού.

Ως γνωστόν οι θεραπευτικές αυτές κάλτσες έχουν στόχο τη μείωση τηςποσότητας υγρού που συσσωρεύεται στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια της μέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας μέρος του υγρού αυτού μετακινείται προς την περιοχή του αυχένα, ως αποτέλεσμα της ύπτιας στάσης του σώματος κατά τον ύπνο.

Αυτό μπορεί με τη σειρά του να συντελέσει στην εκδήλωση αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι μεταξύ άλλων και το ροχαλητό.

Προτείνουν λοιπόν σε όσους ροχαλίζουν να δοκιμάσουν να φορέσουν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, αφού αυτές έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος άρα και στη μη συσσώρευση υγρού στα κάτω άκρα. Προς επιβεβαίωση της θεωρίας τους, ζήτησαν από 50 άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι μισοί να φορέσουν καθημερινά για δύο εβδομάδες τις θεραπευτικές κάλτσες και να τις βγάζουν μόνο το βράδυ.

Οι άλλοι μισοί φόρεσαν απλά ζευγάρια κάλτσες. Το βράδυ κάθε ασθενής ήταν συνδεδεμένος με συσκευή καταγραφής του ροχαλητού ενώ ηλεκτρόδια στα κάτω άκρα και τον λαιμό κατέγραφαν την μετακίνηση του υγρού.

Στους άνδρες που είχαν φορέσει τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είχε μετακινηθεί μικρότερη ποσότητα υγρού από τα κάτω άκρα προς τον λαιμό, ενώ είχε μειωθεί και η διαταραχή του ύπνου τους, από 30 φορές σε 15 ανά ώρα. Η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμιά αλλαγή.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *