Γιούνκερ σε Ερντογάν: Οι απειλές για το προσφυγικό δεν πιάνουν σ’ εμάς!

1Με το ίδιο σκληρό ύφος απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανακοίνωσε το “πάγωμα” της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό.
«Οι απειλές ενάντια στην ΕΕ δεν πιάνουν», είπε από την Ιαπωνία ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα πρέπει να χαλαρώσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους αν θέλουν οι πολίτες της να έχουν ελεύθερη βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι απειλές δεν αποτελούν το καλύτερο διπλωματικό εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει», είπε και εμφανίστηκε βέβαιος πως «η συμφωνία αυτή θα έχει, και ήδη έχει, αποτελέσματα».

Πριν λίγα 24ωρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της εξαίρεσης των Τούρκων πολιτών από το καθεστώς της βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι τις 30 Ιουνίου καμία απόφαση, κανένας νόμος της συμφωνίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών δεν θα προκύψει από το κοινοβούλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας», προειδοποίησε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παγκόσμια Ανθρωπιστική σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.

Η συμφωνία για την απελευθέρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, η κατάργηση του καθεστώτος της βίζες για τους Τούρκους πολίτες απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη στιγμή που ο Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου, τροποποίηση που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στην αρχή της εβδομάδας ότι η πλήρωση όλων των κριτηρίων είναι αναγκαία και κατά συνέπεια προεξόφλησε ότι αυτό δεν θα έχει γίνει πάντως μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *