Δέσμευση για ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους αγρότες από Β. Αποστόλου

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη.

Η συζήτηση διήρκεσε 2,5 ώρες, «έγινε ουσιαστική και εις βάθος ανάλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και στο πλαίσιο των μνημονιακών συγκυριών της χώρας, το υπουργείο προχωρά όπως μέχρι τώρα στην υλοποίηση μέτρων προς όφελος του αγροτικού κόσμου», όπως είπε ο κ. Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε:

Τον προσδιορισμό του ακατάσχετου για τους λογαριασμούς των αγροτών στο ύψος των 15.000 ευρώ το χρόνο.
Την έναρξη εντός των επόμενων ημερών των συμψηφισμών, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ.
Την ένταξη και των επιδοτήσεων του λεγόμενου «πρασινίσματος» στις χορηγήσεις μέσω της «κάρτας του αγρότη», γεγονός που διευρύνει περίπου κατά 30% τις δυνατότητες ρευστότητας.
Την επέκταση του αγροτικού εργοσήμου σε όλες τις εποχικού χαρακτήρα αγροτικές εργασίες, καθώς και στους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες γης.
Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΕΝΦΙΑ ούτε κάποιος συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, δεν θα περικοπεί καμία αγροτική σύνταξη για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν την αγροτική τους δραστηριότητα και σημείωσε ότι τα ασφάλιστρα των αγροτών αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενωτικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως είπε «στην καρδιά των αιτημάτων μας δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις, όπως οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και το αγροτικό πετρέλαιο» και πρόσθεσε «θα μεταφέρουμε στα μπλόκα τις συζητήσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας σημείωσε ότι «δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, όπως η μη επιβολή πράσινου τέλους στην άρδευση για μια 5ετια, η κατάργηση του φόρου στο κρασί καθώς και η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή που θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους» και κατέληξε λέγοντας ότι «περιμένουμε να υλοποιηθούν».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *