Ερχονται και οι Ισραηλινοί για βοήθεια: Στέλνουν εκτάκτως μαχητικά στην Ανδραβίδα

Το Ισραήλ στέλνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία θα αναπτυχθούν σε ελληνικά αεροδρόμια εν μέσω της σοβαρότερης ελληνοτουρκικής κρίσης μετά τα Ιμια.

Η αποστολή γίνεται στο πλαίσιο και υπό τον “μανδύα” της μεγάλης διασυμμαχικής αεροπορικής άσκησης “Ηνίοχος 2018”, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό:

Το Ισραήλ εφέτος δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στην άσκηση.

Αν και ο “Ηνίοχος” είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος (θα είναι παρόντα μαχητικά από USAF, RAF κλπ), το Ισραήλ που συμμετείχε αδιάλειπτα στην άσκηση τα τελευταία χρόνια, είχε ενημερώσει ότι η ισραηλινή Αεροπορία λόγω έντασης στην Μέση Ανατολή και της υψηλής ετοιμότητας που έχει δεν θα παρευρισκόταν.

Μην ξεχνάμε ότι η ΙΑF βιώνει και την πρώτη κατάρριψη μαχητικού της εδώ και δεκαετίες, όταν έναν F-16Ι επλήγη από ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό βλήμα κι ενώ εκτελούσε αποστολή προσβολής ιρακινών στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.

Η συμφωνία κλείστηκε κατά την αποστολή του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, όταν συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Ισραήλ Α.Λίμπερμαν και του ζητήθηκε έμπρακτη στήριξη στην κρίση με τη Τουρκία.

Ο αριθμός των ισραηλινών F-16Ι που θα έρθουν δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά “Δεν θα είναι λιγότερα από οκτώ μαχητικά” ανέφερε πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας στο pronews.gr, ενώ το πιθανότερο είναι ο αριθμός να φτάσει στα 12.

Η ουσία, όμως είναι πολιτική. Σε μια δύσκολη στιγμή το Ισραήλ δίνει το παρών. Δεν έχει σημασία πόσα μαχητικά στέλνει, είναι η βούληση να στηρίξει την Ελλάδα, σε αυτή την φάση (“Μόνιμες συμμαχίες δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνιμα συμφέροντα”, όπως είχε πει και ο Ο.Τσόρτσιλ)

Απλώς επειδή η αλλαγή στον προγραμματισμό έγινε την τελευταία στιγμή, τα ισραηλινά μαχητικά θα έρθουν την δεύτερη εβδομάδα

Tα ισραηλινά μαχητικά θα συνοδεύονται από μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 ενώ θα ανεφοδιαστούν στο σκέλος της αποστολής τους από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, δύο φορές από αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Θεωρείται ιδιαίτερη πιθανή και η παρουσία αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου.

Θα επιχειρήσουν με τα ελληνικά μαχητικά σε αποστολές προσβολής στόχων εδάφους και αποστολές αέρος-αέρος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *