Η Αμάλ Κλούνεϊ πήρε αμοιβή 200.000 στερλίνες για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα

1Ηταν μια από τις σταθερές ερωτήσεις, πότε και πως θα αμοιφθεί για τις νομικές υπηρεσίες της η Αμάλ Κλούνεϊ. Σήμερα, αποκαλύπτεται ότι η βρετανική νομική εταιρεία των Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ έχει λάβει ήδη αμοιβή 200.000 βρετανικών λιρών.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα στην “Καθημερινή” «κρίνοντας από τα όσα έχει πει ώς τώρα με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ο Αρ. Μπαλτάς, φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συνεχίσει τη συνεργασία με την Αμάλ Αλαμουντίν, παρότι η δικηγορική εταιρεία της έχει ήδη λάβει 200.000 βρετανικές λίρες για τη γνωμάτευση που ετοιμάζει σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων. Φυσικά, τα Ελγίνεια είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είτε με Αμάλ είτε χωρίς. Ομως η εμπλοκή στο ζήτημα της συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ έδωσε στο θέμα διεθνή προβολή που είχαμε να δούμε όμοιά της από την εποχή της ακατονόμαστης. Τι τα θέλετε όμως; Αντε να εξηγήσεις στον θεωρητικό των Δεκεμβριανών του 2008 ότι η φάτσα της Αμάλ πουλάει περισσότερο από της Νάντιας Βαλαβάνη…»

Από που προέκυψε λοιπόν αυτή η διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή; Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό της αμοιβής ανέλαβε εξ ολοκλήρου επιφανής οικογένεια της χώρας η οποία επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη. Στόχος της να ενισχύσει τα νομικά επιχειρήματα της χώρας αλλά και τη διεθνή επικοινωνιακή ανάδειξη του θέματος. Θυμόμαστε βέβαια πως η Αμάλ Κλούνεϊ είχε ένα τουλάχιστον κλειστό δείπνο κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, αυτό που διοργάνωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο ξενοδοχείο Plaza.

Η αμοιβή αφορά την υποβολή πλήρους γνωμάτευσης από τη βρετανική νομική εταιρεία, με συγκεκριμένες νομικές συμβουλές και προτάσεις δράσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της UNESCO και με δεδομένο ότι το Μάρτιο η Βρετανία πρέπει να απαντήσει στην πρόκληση του διεθνούς οργανισμού για διαιτησία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο των Βρετανών δεν συμπεριλαμβάνει πρόταση χειρισμού της υπόθεσης στα δικαστήρια.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η γνωμάτευση θα παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ που δεν έχει κάνει καμία αναφορά ειδικά στην συμμετοχή της ομάδας Ρόμπερτσον και Πάλμερ. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε γενικότερα στην υπόθεση των Γλυπτών λέγοντας: πως ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι «η εκπόνηση μιας νέας, εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής με έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας. Σε αυτήν εντάσσουμε και τη χάραξη συγκροτημένης εθνικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τις συστηματικές παρεμβάσεις για την επιστροφή αρχαιοτήτων».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *