Η προειδοποίηση για ρήξη άλλαξε το κλίμα: Οι θεσμοί βλέπουν συμφωνία

5Μεγάλη ανατροπή σκηνικού λίγο πριν από τη ρήξη με τους δανειστές. Τα τελεσίγραφα που έστειλαν οι δανειστές, ο χρόνος που πίεζε αφόρητα, το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και ο κίνδυνος πιστωτικής ασφυξίας με μια αρνητική απόφαση της ΕΚΤ, φαίνεται να οδήγησε τις δύο πλευρές σε σύγκλιση.

Η ανακοίνωση των Θεσμών, αλλά και η κοινή δήλωση των κ. Τσίπρα και Γιούνκερ με την οποία άνοιγε επίσημα το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ανέτρεψψαν αίφνης τα δεδομένα φέρνοντας χαμόγελα αισιοδοξίας ότι στις 11 Μαίου θα οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλάδα και δανειστές έχουν συγκλίνει σε βασικά σημεία όπως το νέο καθεστώς ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, “κόκκινα δάνεια”.

Κοινή δήλωση εξέδωσαν πριν από λίγη ώρα οι «Θεσμοί», ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, στην οποία τονίζουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, προσβλέποντας πλέον σε συμφωνία στο Euirogroup της 11ης Μάιου.

Οπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση: «Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου».

Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή σκηνικού λίγο πριν από τη ρήξη με τους δανειστές.

Τα τελεσίγραφα που έστειλαν οι δανειστές, ο χρόνος που πίεζε αφόρητα, το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και ο κίνδυνος πιστωτικής ασφυξίας με μια αρνητική απόφαση της ΕΚΤ, φαίνεται να οδήγησε τις δύο πλευρές σε σύγκλιση.

Οι τρεις θεσμοί διέψευσαν παράλληλα τις πληροφορίες για «διάσταση απόψεων» μεταξύ τους, απαντώντας εμμέσως έτσι στους ισχυρισμούς της Αθήνας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και εταίρων δείχνει τη διαμόρφωση ενός νέου και θετικού αυτή τη φορά κλίματος. .

Πιο συγκεκριμένα οι δύο άνδρες, κατέγραψαν την πρόοδο των διαβουλεύσεων στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με κοινή δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Παράλληλα, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Έτσι το Eurogroup της 11ης Μαΐου εξελίσσεται στην καθοριστική ημερομηνία για την ελληνική οικονομία, παρά τις αρχικές απόψεις ότι δε θα υπήρχε συμφωνία.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στον ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας έναν νέο αέρα στις διαπραγματεύσεις εν’ όψη του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Σε κάθε περίπτωση η κοινή δήλωση των Θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων θεωρείται από οικονομικούς κύκλους πολύ σημαντική.

Αυτό γιατί η «απτή πρόοδος» η οποία προσβλέπουν να συμβεί στις 11 Μαΐου με την κοινή δήλωσή τους οι τρεις Θεσμοί θα δώσει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στον Μάριο Ντράγκι για ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ρευστότητας που περνά τις τελευταίες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δρα ως αυτόνομη οντότητα από τους άλλους θεσμούς, έκρινε πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν σε βιώσιμο ρυθμό το Φεβρουάριο και ελάττωσε τη ρευστότητα που παρείχε στην ελληνική οικονομία.

Συνεπώς, μια θετική δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτελούσε σημάδι σοβαρής ανάκαμψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και έναυσμα για αλλαγή πορείας από την ΕΚΤ.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *