Η Ρένα Δούρου περιγράφει το διακύβευμα που προσδιορίζει το μέλλον

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, που «αποτελεί πολύ σπουδαία υπόθεση για την καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει σε άρθρο της, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή:
Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» στην Αυγή της Κυριακής, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Πλέον ο καιρός δεν είναι στις διαπιστώσεις, αλλά στις ενέργειες. Και η έμφαση οφείλει πλέον να δοθεί, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό – στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «αυτά τα ζητήματα θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της Ημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με τη συμμετοχή επιστημόνων, καθηγητών, εμπειρογνωμόνων».
«Επιχειρούμε έτσι να οριοθετήσουμε αφενός το πλαίσιο ενός απαραίτητου διαλόγου και αφετέρου να σκιαγραφήσουμε τις προϋποθέσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, που έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μια θεωρητική υπόθεση και έχει γίνει – δυστυχώς – χειροπιαστή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, όλο και συχνότερα…», παρατηρεί η ίδια.
«Η Περιφέρεια Αττικής δεν περίμενε την καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας του Νοεμβρίου του 2017 ή τις σοβαρές βροχοπτώσεις, στα τέλη του φετινού Ιουνίου, για να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του θέματος και την ανάγκη συγκεκριμένων παρεμβάσεων» γράφει η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια εκπονεί «το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) με στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία».
Η κλιματική αλλαγή είναι το διακύβευμα που καθορίζει το μέλλον
Βασικά σημεία του άρθρου της Περιφερειάρχη:
· Η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σπουδαία για την καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, για να καθίσταται αντικείμενο μικροκομματικών στοχεύσεων και όχημα αντικυβερνητικής κριτικής.
· Πρόκειται για το διακύβευμα του παρόντος που η αντιμετώπισή του σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθορίσει το μέλλον, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για την Αττική. Είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για την Ευρώπη. Την Αμερική ή την Ασία.
· Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουμε είναι η δημιουργία θέσης Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Παράλληλα έχουμε επιλέξει να μετέχουμε στη Διεθνή πλατφόρμα για την κλιματική αλλαγή “Non State Actor Zone for Climate Action” (NAZCA).
· Η Περιφέρεια Αττικής ως περιφέρεια της Μεσογείου, κομμάτι του οικοσυστήματός της, μετέχει στην εκπόνηση κοινών δράσεων με τα χαρακτηριστικά του Plan Bleu του ΟΗΕ, που φέτος έκλεισε τα 40 του χρόνια, με μια σημαντική διεθνή Ημερίδα, όπου πήρε μέρος η Περιφέρεια στο Παρίσι, στις αρχές Ιουνίου.
· Από την πλευρά μας υπογραμμίσαμε την ανάγκη «ολοκληρωμένης, βιώσιμης ανάπτυξης» της Μεσογείου. «Το μέλλον της μεσογειακής λεκάνης περνά μέσα από μια κοινή προσέγγιση που αφορά όλους τους εμπλεκόμενους, δημόσιους και ιδιωτικούς, φορείς», τόνισα εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, υπογραμμίζοντας την επιλογή της Περιφέρειας να ενταχθεί στο Bologna Charter, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών μέσα από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *