Θράκη: Όλο και περισσότεροι «Ιντιάνα Τζόουνς στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού»!

1Αμύθητους θησαυρούς καλά κρυμμένους για χρόνια αναζητούν ολοένα και περισσότεροι σύγχρονοι “Ιντιάνα Τζόουνς” στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θράκη. Τα τελευταία χρόνια όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων γύρω από τις άδειες που δίνονται για ανασκευές ανεύρεσης κρυμμένων θησαυρών, προκύπτει ότι …ο αριθμός εκείνων που επιχειρούν να δοκιμάσουν την τύχη τους και να ακολουθήσουν “μύθους και ιστορίες” διαρκώς αυξάνεται.

Πρόσφατα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε το αίτημα περί ανασκαφών στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στην Κομοτηνή, όπου κάτοικος αναζητούσε ένα πηγάδι με λίρες. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή ωστόσο αποδείχθηκε πως ο θησαυρός ήταν… άνθρακας καθώς δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί το πολυπόθητο πηγάδι και οι λίρες του.

Πριν από λίγες εβδομάδες η ίδια Αρχή έδωσε άδεια σε τέσσερις Ξανθιώτες να πραγματοποιήσουν έρευνες στις Φέρες του Έβρου προχωρώντας σε ανασκαφές, ενώ άδεια για αντίστοιχες ανασκαφές χορηγήθηκε και για την περιοχή Κιτρινόπετρα Λευκίμης Σουφλίου. Άδειες έχουν εκδοθεί και στον Δήμο Παγγαίου του Νομού Καβάλας, ενώ πρόσφατα και το δημοτικό συμβούλιο Κάτω Νευροκοπίου έδωσε το πράσινο φως για ανάλογες ανασκαφές στην περιοχή Τοπικής Κοινότητας Ποταμών (Οικισμός Δέλτα).

Πέραν αυτών που ακολουθούν τη νόμιμη οδό για τις ανασκαφές τους υπάρχουν και οι… παράνομοι, αυτοί δηλαδή που χωρίς να αιτούνται και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις αναζητούν λίρες, κρυμμένους θησαυρούς και θαμμένα τιμαλφή. Χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια οι ανιχνευτές μετάλλων καταγράφουν χιλιάδες πωλήσεις στη χώρα.

Το κίνητρο που πυροδοτεί ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις τις ανασκαφές δεν είναι άλλο από το προφανές, δηλαδή το κέρδος, ενώ το έναυσμα δίνουν συνήθως μύθοι και θρύλοι που διαιωνίζονται και οι οποίοι παρουσιάζουν στοιχεία, συνήθως ελλιπή, για περιοχής στις οποίες υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί.

Πρόκειται κυρίως για αμύθητα ευρήματα τα οποία χρονολογούνται στην εποχή της Τουρκοκρατίας, στην Γερμανική κατοχή ή τον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν οι πολίτες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κρύψουν τις περιουσίες τους ή αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας που είχαν στην κατοχή τους. Στην περίπτωση της Θράκης οι περισσότερες αναφορές σχετίζονται με την πιθανή ύπαρξη πεντόλιρων και φλουριών από την Τουρκοκρατία αλλά και πηγαδιών με λίρες ή αρχαίων αντικειμένων ιδιαίτερης αξίας.

Άδεια ανασκαφών χορηγήθηκε στις αρχές του έτους σε έξι άνδρες από την περιοχή της Καβάλας που αναζητούσαν κρυμμένο θησαυρό στην περιοχή Αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλας, ενώ τον Ιούλιο αντίστοιχη άδεια έλαβαν δύο κάτοικοι από το Βέλκιο του Δήμου Σαπών Κομοτηνής για ανασκαφές στην περιοχή δυτικά του οικισμού Αλκυώνας Προσκηνυτών Ν. Ροδόπης.

Κατά διαστήματα και κυρίως τα έτη 2012 και 2013 εκδόθηκε πλήθος αδειών κυρίως για την περιοχή της Κομοτηνής, αλλά και του Έβρου ενώ ανασκαφές έγιναν και στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου.
Πηγή: thrakitoday.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *