Κατά της καταδίκης της Ρωσίας από την ΕΕ για την δηλητηρίαση Σκριπάλ τάσσεται ο Α.Τσίπρας

Kατά της καταδίκης της Ρωσίας για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σ.Σκριπάλ, τάχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν από τον οποίο ζήτησε την παρέμβασή του για τους 2 Έλληνες αιχμάλωτους στρατιωτικούς.

Ξεκάθαρα αναφέρει ότι «πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα και να είμαστε υπεύθυνοι» ως προς τις κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργός εννοεί ότι ΔΕΝ υπάρχουν σαφέστατες αποδείξεις για εμπλοκή της Ρωσίας. Άλλωστε όπως έχουμε ήδη πει στο pronews.gr ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας πλέον δεν είχε καμία χρησιμότητα για την Δύση και δεν ήταν καμία απειλή για την Ρωσία αφού ήταν ανενεργός

Νεκρός όμως έδινε «λαβή» στην Δύση και κυρίως στα δυτικά ΜΜΕ να κατηγορήσουν την Ρωσία ακόμα και αυθαίρετα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε..

Κράτησε αποστάσεις ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την πιθανότητα σκληρότερης καταδίκης της Ρωσίας μετά το περιστατικό δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκρίπαλ  με άγνωστη ουσία στο Σαλίσμπουρι του Γουΐλτσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας.

Αρκέστηκε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Μεγάλη Βρετανία και τον βρετανικό λαό, αλλά τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να ερευνήσει πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα το γεγονός.

Σύμφωνα με αρκετά  γερμανικά κυρίως ΜΜΕ, η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε μπλοκάρει προσφάτως την σκληρή καταδίκη της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών, μετά το περιστατικό στο Σαλίσμπουρι.

Ο ρωσικός παράγοντας θεωρείται πιο ικανός για να επηρεάσει του Τούρκους αυτή την στιγμή καθώς ο αμερικανικός έχει φανεί εντελώς ανίσχυρος.

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι«πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να είναι η Ευρώπη ισχυρός περιφερειακός παίκτης και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε καταστρατηγήσεις τρίτων χωρών.

Τι είπε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον, χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη με ένα ισχυρό κοινωνικό πυλώνα και χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση που θα μας προστατεύει.

Αυτές τις ημέρες, με τις δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με ισχυρό  διεθνή και περιφερειακό ρόλο και αυτό πρωτίστως σημαίνει την υποστήριξη όλων των Κρατών Μελών έναντι παραβιάσεων απο τρίτες χώρες.

Υποθέτω πως σήμερα θα συζητήσουμε τα θέματα της Τουρκίας και του Σάλισμπουρι (αναφορά στην δολοφονία δύο Ρώσων στη Μεγάλη Βρετανία) και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας» ήταν η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *