Μείωση ρεκόρ στις γεννήσεις το 2014 στην Ιαπωνία

Στο 1,001 εκατομμύριο έπεσε ο εκτιμώμενος αριθμός των γεννήσεων στην Ιαπωνία το 2014 και πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η Ιαπωνία καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των γεννήσεων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, 1,269 εκατ. άνθρωποι πέθαναν το 2014, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, που κάνει λόγο για περιθώριο λάθους χιλίων νεογέννητων, ο αριθμός των γεννήσεων ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι μικρότερος του ενός εκατομμυρίου. Τα οριστικά στατιστικά στοιχεία θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, διότι «ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία μειώνεται», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την πολιτική τάξη της Ιαπωνίας, η οποία καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση: τη χρηματοδότηση των συντάξεων από έναν συνεχώς μειούμενο αριθμό εργαζόμενων για έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων.

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ότι οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των κατοίκων.

Στην εν λόγω χώρα ο δείκτης γεννητικότητας είναι 1,4 παιδί ανά γυναίκα, την ώρα που χρειάζονται 2,1 παιδιά ανά γυναίκα για να διασφαλιστεί η ανανέωση των γενιών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *