Νέα ρύθμιση για χρέη στα ταμεία και την εφορία! – Δόση ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες

1Η δόση που θα καθοριστεί δεν θα είναι οριζόντια και ίδια για όλους, αλλά θα προσδιορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ και τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη

Θα μπορέσουν να επανενταχτούν στη ρύθμιση, οφειλέτες που ήταν στις 100 δόσεις, αλλά δεν κατάφεραν για οικονομικούς λόγους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις
– Η ρύθμιση αυτή θα συνδυαστεί με ανάλογη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία

Ερχεται νέο σύστημα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος να εισπραχθεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τα 29 δισ. ευρώ που οφείλονται και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Το κύριο νέο χαρακτηριστικό και η μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη ρύθμιση θα είναι ο καθορισμός του ύψους της δόσης ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών.

Αυτό σημαίνει ότι η δόση που θα καθοριστεί δεν θα είναι οριζόντια και ίδια για όλους, αλλά θα προσδιορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ και τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη.
Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν στο υπουργείο Εργασίας θα μπορέσουν να επανενταχτούν στη ρύθμιση, οφειλέτες που ήταν στις 100 δόσεις, αλλά δεν κατάφεραν για οικονομικούς λόγους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.

Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η ρύθμιση αυτή να συνδυαστεί με ανάλογη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ώστε να είναι πιο εύκολη η ένταξη και η πληρωμή των όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών.

Αν αυτό συμβεί η δόση που θα καθοριστεί και θα πληρώνει ο οφειλέτης θα είναι κοινή για τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και όταν εισπράττεται θα κατανέμεται ανάμεσα στο Δημόσιο και τα ταμεία.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν ότι τα ταμεία και το Δημόσιο θα εισπράξουν χρήματα που αλλιώς δεν υπήρχε καμία περίπτωση να εισπράξουν λόγω οικονομικής αδυναμίας (καθότι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος), ενώ θα διευκολυνθούν και οι πολίτες στην άσκηση της οικονομικής τους δραστηριότητας και στις περιπτώσεις που απαιτούνται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Όσον αφορά στις δυνατότητες είσπραξης από τα ταμεία, οι αρμόδιοι αναφέρουν πως υπάρχουν μικρές οφειλές τις οποίες πολλοί θα σπεύσουν να εξοφλήσουν και επισημαίνουν ότι οι οφειλές ως 5.000 ευρώ συνολικά φτάνουν στα 13 δισ. Ευρώ περίπου.

Για τις υπόλοιπες οφειλές τα στοιχεία δείχνουν ότι:

– Συνολικά 280.000 οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ και συνολικά 16.δισ. περίπου.

– 107.000 οφείλουν από 5.000 ως 15.000 ευρώ.

– 67.000 περίπου οφείλουν από 15.000 ως 30.000 ευρώ.

– 57.000 έχουν οφειλές από 100.000 ως 150.000 ευρώ.

– Για 1.050 το χρέος ξεπερνά το ένα εκατομμύρια ευρώ.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *