Ξετίναξε την “μπάνκα” η Τουρκία στους εξοπλισμούς – Παγκόσμια πρωταθλήτρια

1Έκτη παγκόσμια πρωταθλήτρια στις εισαγωγές όπλων και ο τρίτος καλύτερος πελάτης αμερικανικών οπλικών συστημάτων αναδείχθηκε η Τουρκία την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, το γνωστό SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τουρκία αντιστοιχεί στο 3,4% των παγκόσμιων εισαγωγών οπλικών συστημάτων, όπως αναφέρει η μελέτη του Ιδρύματος με τίτλο «Τάσεις στις Διεθνείς Πωλήσεις Όπλων 2015» (Trends in International Arms Transfers, 2015).

Οι υπόλοιποι… κορυφαίοι, είναι η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και η Αυστραλία, που όλες μαζί αντιστοιχούν στο 34% του συνόλου των εισαγωγών οπλικών συστημάτων παγκοσμίως.

Η Τουρκία απέσπασε και μια ακόμα διάκριση, καθώς αναδείχθηκε στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα οπλικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ίδια περίοδο, αντιστοιχώντας συνολικά στο 6,6% των αμερικανικών εξαγωγών.

Την υποσκέλισαν οι Σαουδάραβες με τη φρενίτιδα εξοπλισμών, κι αυτοί για λόγους στρατηγικής ανασφάλειας λόγω κυρίως του Ιράν αλλά και της απειλής εσωτερικής αποσταθεροποίησης και τα ΗΑΕ, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Οι Σαουδάραβες ανήλθαν στο 9,7% των αμερικανικών εξαγωγών ενώ τα ΗΑΕ στο 9,1%…

Οι ΗΠΑ παρέμειναν κορυφαίος εξαγωγέας οπλικών συστημάτων καλύπτοντας το 33% της παγκόσμιας αγοράς για το διάστημα 2011-2015, σημειώνοντας αύξηση στις εξαγωγές κύριου αμυντικού υλικού 26% συγκριτικά με το διάστημα 2006-2010. Οι πελάτες τους ανήλθαν τουλάχιστον στις 96 χώρες το διάστημα 2011-2015.

Στο περιφερειακό επίπεδο, η Μέση Ανατολή παρέλαβε τον μεγαλύτερο όγκο των αμερικανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων, αποσπώντας ποσοστό 40% της συνολικής αγοράς. Στην Ασία και την Ωκεανία κατευθύνθηκε άλλο ένα 40% και η Ευρώπη παρέλαβε το 9,9%.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *