ΞΕΧΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΞΕΡΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ! Κόβονται όλα τα επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα – Τι αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο που έστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση

1Αιώνες πίσω επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα πρέπει να ξεχάσουν τα επιδόματα που αύξαναν τον μισθό τους και εν μέσω οικονομικής κρίσης μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη διαβίωση των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στο συμπληρωματικό μνημόνιο που έστειλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση προβλέπεται η κατάργηση όλα των επιδομάτων, όπως γάμου, τριετιών, ανθυγιεινό, τέκνων και σπουδών. Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση, που ξεκινά το φθινόπωρο, κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και στον καθορισμό του από την 1/1/2017, σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα.

Αυτό που τονίζουν είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, που προβλέπει ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-εργοδοτών), αλλά και τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας και κριτήρια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Το πόρισμα της επιτροπής θα το επικυρώνει ο υπουργός Εργασίας και θα αποφασίζει και το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού. Η πραγματική βόμβα όμως κρύβεται στη διάταξη ια” παρ 6 (σελ 1430) του ν. 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του ν. 4172/13. Σε αυτή λοιπόν τη διάταξη ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως «μοναδική αξία» χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού. Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι τα 586 ευρώ θα είναι ένας «ξερός μισθός» και σε αυτόν δεν θα προβλέπονται από το 2017 ούτε επιδόματα, ούτε προϋπηρεσία, ακόμη και αν η προϋπηρεσία (τριετές) έχει παγώσει στα χρόνια που είχαν οι εργαζόμενοι ως τον Νοέμβριο του 2012.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *