Ξηλώνονται 7,5 εκατ. ρολόγια της ΔΕΗ – Έρχονται οι «έξυπνοι» μετρητές ρεύματος

του Θάνου Πασχάλη

Σειρά για το ξήλωμα των 7,5 εκατ. συμβατικών ρολογιών μέτρησης του ρεύματος που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη χαμηλή τάση (κατοικίες), και την αντικατάστασή τους με τους «έξυπνους» ηλεκτρονικούς μετρητές ρεύματος, βάζει από φέτος ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), μετά την τοποθέτησή των ηλεκτρονικών μετρητών ρεύματος στη μέση (εμπορικά καταστήματα) και υψηλή τάση (βιομηχανίες).
Το σχέδιο αντικατάστασης των 7,5 εκατ. ρολογιών της ΔΕΗ με την τοποθέτηση στη θέση τους των «έξυπνων» μετρητών ρεύματος, γνωστών διεθνώς ως «smart meters», θα γίνει μέσω συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές και τράπεζες και το κόστος αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Οι νέες ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης του ρεύματος παρέχουν πλείστες δυνατότητες αλλά και ευκολίες για τους καταναλωτές και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες παρόχους).

Ειδικότερα με τους «έξυπνους» ηλεκτρονικούς μετρητές ρεύματος δίνεται η δυνατότητα της καταμέτρησης του ρεύματος σε πραγματικό χρόνο, της διασυνδεσιμότητας με άλλες συσκευές και της μετάδοσης στοιχείων και δεδομένων στο κέντρο διαχείρισης. Λόγω αυτών των δυνατοτήτων οι πάροχοι ρεύματος θα μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους πακέτα ευκολιών με ειδικά τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος (μειωμένη τιμολόγηση ρεύματος σε ώρες που υπάρχει μεγάλη διαθέσιμη ενέργεια) ή από την άλλη να τιμωρούν με υψηλότερη τιμολόγηση τους πελάτες τους όταν αυτοί σπαταλούν το ρεύμα σε ώρες που οι μονάδες τους έχουν χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας.

Στα θετικά του νέου μοντέλου τηλεμέτρησης της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι και η ενημέρωση που θα έχουν οι πελάτες με SMS για τις κιλοβατώρες που έχουν ξοδέψει, για τυχόν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος κλπ. Οι μόνοι χαμένοι θα είναι αυτοί που κάνουν ρευματοκλοπή, καθώς θα μπορεί να εντοπιστεί ανά πάσα στιγμή.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *