Ομαδικά πυρά από όλους τους φορείς κατά του Πολυνομοσχεδίου

1Πυρά κατά του Πολυνομοσχεδίου από όλες τους επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών στην Βουλή που επεξεργάζεται το Πολυνομοσχέδιο, όλους να επισημαίνουν ότι τα μέτρα ελίναι υφεσιακά, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων θα πλήξουν πολίτες και επιχειρηματικότητα.
Με «κρεατομηχανή» παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Ευστράτιος Παραδιάς το Πολυνομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αντέξουν τις νέες επιβαρύνσεις που έρχονται με την μορφή του ΕΝΦΙΑ και ζήτησε την διατήρηση της έκπτωση του 20% για τα κλειστά ακίνητα.

Ο συνεργάτης της ΠΟΜΙΔΑ Αναστάσιος Βάππας, υπολόγισε σε 25% τις επιβαρύνσεις σε όλες τις κατηγορίες του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα με τις άλλες διατάξεις, είπε, κατεβαίνει για 80.000 φορολογούμενους το αφορολόγητο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι περισσότεροι θα πληρώσουν περισσότεροι και όχι το αντίστροφο που υποστηρίζει το υπουργείο.

Με ποινικές ευθύνες σε όσους θα πουλήσουν τη ΔΕΗ, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης εξηγώντας πως η εταιρεία που θα προκύψει από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια. Επίσης, εστίασε και στις ανείσπρακτες όφειλες λέγοντας πως πλέον ανέρχονται σε πάνω από 2 δις ευρώ και είπε πως « το να ασκείτε κοινωνική πολιτική με το να καταρρεύσει μια εταιρεία δεν μπορεί να γίνεται» Σημείωσε πως δεν πρέπει να συνεχιστεί να επιτρέπετε η αλλαγή παρόχου αφήνοντας «φέσι» στην ΔΕΗ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης είπε πως υπάρχει απόφαση που εντός των ημερών θα βγει και σε ΦΕΚ που θα προβλέπει ότι η αλλαγή παρόχου, εφόσον υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα μπορεί να γίνεται εφόσον έχει υπάρξει διακανονισμός με την ΔΕΗ και αυτός τηρείται σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ θα μπορεί να προβαίνει στην διακοπή ηλεκτροδότησης ακόμα και εάν η σύνδεση έχει περάσει σε νέο πάροχο.

Ο φόρος στο ιντερνετ, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη γιατί οι εταιρείες πουλάνε πακέτα υπηρεσιών με την παροχή του διαδικτύου δωρεάν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ Νίκος Βασιλάκος επεσήμανεότι θα δούμε πολλά διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία να μοιράζονται την ίδια σύνδεση, καθώς η τεχνολογία το επιτρέπει, με αποτέλεσμα τα έσοδα τελικά να μειωθούν. Χαρακτηριστικά είπε θα επιβάλλετε φόρο 5% αλλά θα χάσετε 25% έσοδα από το «μοίρασμα» που θα γίνεται. Αναρώτησε τι θα γίνει με τα φοιτητικά και της τηλεϊατρικής. Και ποιο θα είναι το κόστος για τις δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς που είναι ευρύτατοι χρήστες.

Πλήγμα στις ελληνικές ζυθοποιίες χαρακτήρισε τον διπλασιασμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Αλέξανδρος Καραφυλλίδης ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια λογική αύξηση και να δώσει τη δυνατότητα στις ζυθοποιίες να συνεχίσουν να παράγουν και να επενδύουν στη χώρα. Επεσήμανε πως η ελληνική αγορά του ζύθου έχει ήδη μειωθεί κατά 20% και μια οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση θα σηματοδοτήσει νέα μείωση στην ήδη συρρικνωμένη αγορά.

Για τεράστιες ζημίες στον κλάδο των καπνικών προϊόντων, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων τα τελευταία 5 χρόνια στους ειδικούς φόρους, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ελληνικής ένωσης καπνικών προϊόντων Ευάγγελος Κιτσάκης, και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής Γιώργος Δούκας τονίζοντας πως κάθε αύξηση στον φόρο γιγαντώνει το λαθρεμπόριο. Διαμαρτυρήθηκαν ότι ενώ έχουν εξειδικευμένες προτάσεις κανείς από το υπουργείο Οικονομικών δεν τις συζητάει

Στην πάταξη της λαθρεμπορίας ως το «κλειδί» της αύξησης των δημόσιων εσόδων που θα ήταν και μεγαλύτερα από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης εστίασε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στην ΕΕ με κύρια αιτία τους φόρους που διαμορφώνουν την τελική τους τιμή. Εκτίμησε ότι η κατανάλωση θα πέσει κατά 70% και τα έσοδα θα είναι τα ίδια κι αυτό είναι τραγωδία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας Δημήτρης Τριμπόνιας επεσήμανε την αποψίλωση των υπηρεσιών αλλά και από μέσα που έχει υποστεί η υπηρεσία. Παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία με τα οποία στην πράξη η αύξηση των ειδικών φόρων και η αδυναμία των πολιτών φέρνει μείωση στα έσοδα.

Υφεσιακό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας και υπογράμμισε ότι πλήττονται κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, που υποτίθεται δεν θέλουν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις. Επεσήμανε πως οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και στο ΦΠΑ δεν φέρνει έσοδα, ακόμα και πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι τα φορολογικά έσοδα υπάρχει «κόκκινη γραμμή» που εάν την ξεπεράσεις – και εμείς στην έχουμε εδώ και καιρό ξεπεράσει- δεν φέρνει κανένα έσοδο. Επίσης για την αύξηση του φόρου στα νησιά, ζήτησε να εξαιρεθούν, τουλάχιστον, τα νησιά που έχουν πληγεί από το Προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Να αποσύρει το Πολυνομοσχέδιο κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου Σπύρος Μάμαλης και τόνισε ότι με τη νέα ρύθμιση όχι μόνο δεν επιταχύνεται η διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών άλλα επιβραδύνεται γιατί οδηγεί στην ακύρωση του έργου . Αντίθετος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ που είπε πως ουδέποτε έλαβαν το νομοσχέδιο αυτό ενώ επεσήμανε πως η μεταφορά του Μητρώου από το Επιμελητήριο στο υπουργείο, αυτό δ εν θα λειτουργήσει ποτέ γιατί δεν έχει το στελεχιακό δυναμικό, ενώ το ΤΕΕ το διαθέτει.

Για αντισυνταγματικές αρμοδιότητες που παραχωρούνται στην ΓΓΔΕ έκανε λόγο η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Ειρήνη Υφαντή.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *