Ο Ιταλός Ντράγκι θα απορρίψει τυχόν αίτημα της Ιταλίας για διαγραφή χρέους;

Το ευρώ είναι σε καθοδική τροχιά του έναντι του δολαρίου, για πέμπτη συνεχόμενη βδομάδα και πρώτη φορά από το 2015, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία συνέχιζει να ανησυχεί τις αγορές.Η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει έξι σεντς μέσα σε τρεις εβδομάδες – σε σχέση με ένα επίπεδο υψηλότερο των 1,24 δολαρίων που είχε φθάσει. Όλα αυτά εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα αιτήματα των κομμάτων που θα συγκροτήσουν πιθανόν την επόμενη ιταλική κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες που αποδίδουν πρόθεση στην νέα ιταλική κυβέρνηση να θέσει θέμα διαγραφής χρέους προς την ΕΚΤ του Ιταλού Μ. Ντραγκι επηρεάζει ταχύτατα τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Αν και έχει επισήμως διαψευστεί το σενάριο αυτό, ήδη ο οίκος DBRS καταγράφει όπως ειναι φυσικό τις οικονομικές προτάσεις αυτών των κομμάτων οι οποίες θα θα μπορούσαν να απειλήσουν τους πιστωτές της Ιταλίας και κυρίως την ΕΚΤ.
Γενς Βάιντμαν.
Η απάντηση του ευρωγερμανικού κατεστημένου είναι να εμφανίζει -ήδη από σήμερα – ως ακλόνητο φαβορί για την θεση του Προέδρου της ΕΚΤ τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.
Όμως ο Ντράγκι φέρεται πως θα εγκαταλείψει το αξίωμά του σε ενάμιση χρόνο από τώρα στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτό προκαλεί ερωτήματα για τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ σήμερα.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ Βάιντμαν είχε δηλώσει σε εκδήλωση στη Βιέννη τον Μάρτιο, ότι θεωρεί τον εαυτό του πιθανό διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ.
Σήμερα, σε συνέντευξή του στον όμιλο Funke επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι κάθε μέλος της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει τη δημιουργική θέληση να συμμετάσχει σε έναν διαφορετικό ρόλο στη νομισματική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές «αν ο Βάιντμαν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του δύσκολα θα βρεθεί υποψήφιος να τον αμφισβητήσει». Προς το παρόν στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Βάιντμαν φαίνεται πάντως να αντιδρούν Γάλλοι και Ιταλοί αλλά μια κυβέρνηση της Ιταλίας που θα έχει αντιευρωπαϊκά αιτήματα θα εξασθενίσει την διαπραγματευτική θεση της Ιταλίας.
Σκληρός οπαδός της λιτοτητας ο Βαιτμαν
«Τέλος στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ»
«Τώρα είμαστε πλέον έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην κρίση, αλλά και για την άσκηση μιας νομισματικής πολιτικής πίσω σε πιο οικείο έδαφος, για να καθορίσουμε τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής για το μέλλον», δήλωσε ο Βάιντμαν. Κατά την άποψή του, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει ταχέως να σταματήσει τις αγορές ομολόγων. «Δεν θέλω να προκαταβάλω τις αποφάσεις του Συμβουλίου, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό, σύντομα να υπάρξει μια σαφήνεια και να ανακοινωθεί μια ημερομηνία λήξης». Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ είναι στις 14 Ιουνίου στη Ρίγα και στις 26 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη.
Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικού ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θεωρούνται αμφιλεγόμενες στη Γερμανία, θα πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που θα συμβεί μετά είναι ακόμα ασαφές.
Η παραδοχή ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα συνεχιστούν πέρα ??από το τέλος του έτους φαίνεται εύλογη, δήλωσε Βάιντμαν.
https://papaioannou-j.gr/archives/232048 Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *