Περίμεναν 40 δισ. από τις «λίστες φοροδιαφυγής» αλλά εισέπραξαν…Αυτό που σκέφτεστε !

Πλήρης διάψευση των προσδοκιών για έσοδα 40 δισεκατομμυρίων από τις «λίστες της φοροδιαφυγής», τις οποίες είχε κάνει σημαία του ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπόσχεται «κάθαρση» και 13η σύνταξη.
Η αρχή είχε γίνει το 2015 με τα 5 δισ. από τις «λίστες Νικολούδη» -εκ των οποίων τα 3 δισ. υποτίθεται ότι θυα εισπράττονταν άμεσα μέσα στην χρονιά. Παρά τον «πακτωλό στοιχείων» που ο κύριος Νικολούδης έλεγε πως είχε, το δημόσιο δεν εισέπραξε απολύτως τίποτε από αυτά.
Την ίδια εποχή, πριν 3,5 ακριβώς χρόνια, η τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δήλωνε σε συνένετυξη Τύπου ότι «αν με ρωτούσατε πριν τις εκλογές θα σας έλεγα από τα περίπου 75 δισ. ευρώ των μεγαλοφειλετών, εισπράξιμα είναι περίπου τα 30-40 δισ. ευρώ. Τώρα όμως έμαθα ότι εισπράξιμα είναι μόλις 8-9 δισ. ευρώ». Εκείνη την στιγμή δηλαδή η κυρία Βαλαβάνη «διέγραψε» περί τα 20-30 δισ. ευρώ που προσδοκούσε η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε και την «ρύθμιση των πέντε ημερών», όπου όποιος μεγαλοφειλέτης πρόλαβε και είχε «ζεστό χρήμα», πλήρωσε και γλίτωσε άλλα τόσα. Ποτέ δεν ανακοινώθηκε πόσα χρήματα εισέπραξε και, ταυτόχρονα, πόσες οφειλές και πρόστιμα «έσβησε» τότε η κυβέρνηση.
Χθες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε και επισήμως ότι η Λίστα Λαγκάρντ «δεν είναι πια αξιοποιήσιμη» γιατί έχει παραγραφεί. Το απέδωσε στην απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση τότε μελών της κυβέρνησης, τα οποία μιλούσαν για «μαύρες» καταθέσεις στο εξωτερικό ύψους 5 ή και 10 δισ. ευρώ.
Επί της ουσίας όμως, από την εποχή Βαρουφάκη ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι «η λίστα Λαγκάρντ έχει παραγραφεί» και για αυτό έφερναν και άλλη ρύθμιση «πληρώστε και γλιτώστε» με μόλις 10%-20% φόρο. Αλλά και τον Νοέμβριο του 2015 ο τότε αναπληρωτής Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης ενημέρωνε την Βουλή ότι «δεν είναι μαύρο χρήμα όλα αυτά τα λεφτά». Έλεγε, με άλλα λόγια, το αυτονόητο, ότι δηλαδή «δεν είναι αδίκημα να έχεις καταθέσεις στο εξωτερικό», όπως είπε και εχθές στην βουλή ο κύριος Πιτσιλής.
Στην πραματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα Λαγκάρντ το δημόσιο εισέπραξε μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά εάν η Λίστα Λαγκάρντ είχε περιπέτειες από προηγούμενες κυβερνήσεις (με «στικάκια», παραγραφές κλπ), δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο με την λίστα Μπόργιανς την οποία παρέλαβε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και το δημόσιο εισέπραξε ως τώρα κάπου 18 εκατ. ευρώ μόλις.
Και από την άλλη μεγάλη λίστα των εμβασμάτων εξωτερικού, είναι ζήτημα εάν το δημόσιο εισέπραξε σε όλα αυτά τα χρόνια έστω και 50 εκατ. ευρώ.Δηλαδή από καταβολής Μνημονίων και μετά τα 3,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όλο κι όλο το κέρδος για το δημόσιο ήταν κάπου 120 εκατομμύρια ευρώ το πολύ, ενώ κάθε χρόνο επιβάλλονταν -και συνεχίζουν να επιβάλλονται- νέα μέτρα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Labels Άρθρα, Οικονομικά Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *