“Πιστολιά” στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου εάν συνεχιστεί ο εκβιασμός των δανειστών

1Δεν πρόκειται να πληρώσει την ύψους 300 εκατ. ευρώ δόση στο ΔΝΤ η Ελλάδα στις 5 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πηγές της κυβέρνησης στο defencenet.gr.

“Δεν πρόκειται να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον στους δανειστές αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή που λάβαμε στις 25 Ιανουαρίου και αυτή θα τηρήσουμε” ανέφερε υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή στο defencenet.gr.

Σχετική προειδοποιητική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα έλαβε ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμηνύει στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ύπαρξη της επιστολής φέρεται να γνωστοποίησε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη Πέμπτη, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα από τον Πολ Τόμσεν.

Η δόση καταβλήθηκε εγκαίρως χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR που είχε η χώρα μας. Η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Συνολικά τον Ιούνιο η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

 

Το ποσό είναι πρακτικά αδύνατο να πληρωθεί χωρίς συμφωνία, αφού η χώρα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτούς που οφείλει να το κάνει, στους πολίτες της.

Aυτό κάποιοι βέβαια κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν “χρεοκοπία” αλλά το μόνο που είναι είναι στάση πληρωμών στους τοκογλύφους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις άθλιες κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, επιχείρησαν να δέσουν χειροπόδαρα την χώρα.

“Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις μερικές μέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα αλλιώς η κρίσιμη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου μάλλον δεν θα καταβληθεί” αναφέρει και έγγραφο που έχει διαρρεύσει και έφτασε στην κατοχή του Paul Mason και του Channel 4 News.

“Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ελληνικές αρχές να ξεπληρώσουν όλο το ποσό εκτός αν υπάρξει συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές”, τονίζεται στο απόρρητο έγγραφο.

Όπως αναφέρει το Channel 4 News “οι Έλληνες διαπραγματευτές έκαναν σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί τον Ιούνιο, αρχής γενομένης από τη δόση της 5ης Ιουνίου, δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς συμφωνία”.

Το σχετικό έγγραφο:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συντάκτες του εγγράφου του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν πως έχει γίνει “κάποια πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Η πρόοδος αυτή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αφορά στον ΦΠΑ, στην είσπραξη φόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.

“Όμως το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους σημαίνουν πως η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα μοιάζει ως η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία πριν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου”.

Παράλληλα, το ΔΝΤ επιβεβαιώνει και τις διαφωνίες των δυο πλευρών σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά και στην επαναπρόσληψη 4000 δημοσίων υπαλλήλων. Είναι τα θέματα που μπλοκάρουν τη συμφωνία, τονίζει.

Σύμφωνα με το έγγραφο είχε γίνει πρόοδος στα εργασιακά στο παρελθόν και επισημαίνει ότι αυτά που στέκονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα είναι οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και το εργασιακό.

Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει επίσης σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. “Η Ε.Ε. ψάχνει για μια συμφωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω των κανόνων του, που δεν επιτρέπουν μια λύση “quick and dirty”, όπως αποκαλείται”.

Τα σημεία “προόδου” είναι που προκαλούν τριγμούς ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Ένα από αυτά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να “αφήσουν” τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτό άνοιξε το δρόμο για ενδιάμεση συμφωνία και ένεση ρευστότητας.

Όμως το έγγραφο του ΔΝΤ, επιμένει: “κατέστη σαφές πως καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία”. Και τονίζονται οι διαφορές με τους Ευρωπαίους: “Ενώ το προσωπικό (του ΔΝΤ) τόνισε ότι δεν πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους, την ίδια στιγμή το προσωπικό επεσήμανε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάζουν. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι αντίστροφη σχέση ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα”.

Το τελευταίο “μεταφράζεται” ως εξής: όσο περισσότερη λιτότητα ζητούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της Ελλάδας να χρεοκοπήσει. Και το ΔΝΤ, αντίθετα από τους Ευρωπαίους, δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο όπου η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία.

“Κοντός ψαλμός αλληλούϊα” λέει ο σοφός λαός. Η 5η Ιουνίου πλησιάζει και τα ψέμματα των δανειστών φθάνουν στο τέλος τους, και συνήθως αυτός που ανησυχεί δεν είναι αυτός που δεν πληρώνει,αλλά αυτός που έχει δανείσει και δεν τα παίρνει πίσω έγκαιρα.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *