Ποιος είναι ο καλύτερος οδηγός Formula 1 όλων των εποχών; H επιστήμη έχει την απάντηση!

1Το ερώτημα «ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών;» απασχολεί και διχάζει τους φίλους τηςFormula 1 εδώ και πολλά χρόνια.

Τώρα το πανεπιστήμιο του Sheffield της Μ. Βρετανίας υποστηρίζει πως η έρευνά του έχει δώσει την απάντηση: Ο Juan Mauel Fangio.

Αφού πήρε 5 παγκόσμιους τίτλους την περίοδο από το 1951 έως το 1957, ο θρυλικός Αργεντινός πήρε και τηνπρώτη θέση στην κατάταξη της έρευνας, η οποία έδωσε το βάρος στο οδηγικό ταλέντο αντί για το μονοθέσιο.

Ο Fangio, που κυριάρχησε τα πρώτα χρόνια της F1, κατατάχτηκε στην έρευνα μπροστά από τον Alain Prost, με τον Fernando Alonso στην 3η θέση. Ο θρυλικός Ayrton Senna, που σκοτώθηκε στην Imola πριν 22 χρόνια, κατατάχτηκε μόλις 5ος.

Ο Fangio πήρε το παγκόσμιο πρωτάθλημα με 4 διαφορετικές ομάδες – ένα ρεκόρ που στέκει ακόμα. Ο Αργεντινός παραμένει επίσης ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρωταθλητής F1, έχοντας πάρει τον τίτλο του 1957 σε ηλικία 46 ετών και 41 ημερών.

«Το ερώτημα “ποιος είναι ο μεγαλύτερος οδηγός F1 όλων των εποχών” είναι δύσκολο να απαντηθεί διότι δεν γνωρίζουμε το πόσο οφείλεται η επιτυχία του κάθε οδηγού στο ταλέντο του και πόσο στο μονοθέσιό του», λέει ο Dr Andrew Bell του πανεπιστημίου του Sheffield. «Το στατιστικό μας μοντέλο μας επιτρέπει να βρούμε μια κατάταξη εκτιμώντας τη σχετική βαρύτητα της ομάδας και του οδηγού».

Ο Bell παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στην αγωνιστική τεχνολογία με το πέρασμα του χρόνου, όμως λέει ότι η έρευνα έδειξε πως, όσο περνούν τα χρόνια, η ομάδα και όχι ο οδηγόςείναι ο κύριος παράγοντας της επιτυχίας.

Η μελέτη συμπέρανε ότι οι ομάδες μετράνε περίπου έξι φορές περισσότερο από τους οδηγούς, στο πόσες νίκες παίρνουν στην F1.

«Είναι προφανώς δύσκολο να συγκρίνεις οδηγούς από διαφορετικές εποχές. Αν έβαζες τον Fangio σε ένασύγχρονο μονοθέσιο, μάλλον δεν θα τα πήγαινε τόσο καλά, και το αντίστροφο», δήλωσε ο Bell στο CNN.

«Έτσι εξετάσαμε το πόσο αλλάζουν αυτά τα πράγματα με το χρόνο. Το μοντέλο μας λέει ότι η ομάδα μετράει σημαντικά περισσότερο, κι αυτή η τάση αυξάνεται με τα χρόνια.

«Με το πέρασμα του χρόνου, η επίδοση του μονοθεσίου μετράει περισσότερο και αυτή του οδηγού λιγότερο».

Πού είναι ο Schumacher;
Παρότι ο Michael Schumacher είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός με 7 παγκόσμια πρωταθλήματα και 91 νίκεςσε Grand Prix, πολλοί μπορεί να εκπλαγούν από την κατάταξή του στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στοJournal of Quantitative Analysis in Sports.

Ο Γερμανός είναι μόλις στην 9η θέση όταν αφαιρεθεί η επίδραση της ομάδας, καθώς οι επιδόσεις του μετά την επιστροφή του στην F1 με τη Mercedes το 2010-2012, τον υποβιβάζουν. Ο Schumacher, που αγωνίστηκε επίσης με την Jordan, την Benetton και βέβαια τη Ferrari, θα κατατασσόταν στην 3η θέση αν λαμβανόταν υπόψημόνο η καριέρα του πριν την πρώτη του αποχώρηση από την F1.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Niki Lauda δεν μπαίνει ούτε στην πρώτη 100άδα, ενώ ο σχετικά άγνωστος Christian Fittipaldi, χωρίς ούτε μία νίκη, είναι στη 12η θέση.

«Το στατιστικό μας μοντέλο δίνει κάποια αποτελέσματα που εκπλήσσουν», λέει ο Bell. «Αν αυτοί οι οδηγοί είχαν αγωνιστεί με διαφορετικές ομάδες, το παλμαρέ τους μπορεί να ήταν αρκετά διαφορετικό».

«O Lauda είχε την καλύτερή του περίοδο όταν ήταν στη Ferrari, που είναι μια κορυφαία ομάδα. Όταν άλλαξεομάδα οι επιδόσεις του έπεσαν, πράγμα που αναδείχτηκε από το στατιστικό μοντέλο.

«Ο Fittipaldi αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους οδηγούς, πράγμα που αρχικά πιστεύεις ότι είναι λάθος, όμως το μοντέλο αναδεικνύει τις επιδόσεις οδηγών που μπορεί να μην έχουν μεγάλες επιτυχίες επειδή οδηγούνχαμηλού επιπέδου μονοθέσια. Ο βασικός παράγοντας είναι το ότι κατάφερνε να κρατά το αυτοκίνητό του μέσα στην πίστα, ενώ ο team-mate του δεν μπορούσε – πράγμα που τον ευνόησε πολύ σε αυτό το μοντέλο.

«Όταν αφαιρείς την επίδραση της ομάδας βλέπεις πώς συγκρίνεσαι με τον team-mate σου. Οπότε, αν κερδίζεις πολλούς τίτλους αλλά ο team-mate σου έρχεται δεύτερος, αυτό δεν σε ευνοεί. Αντίθετα, αν νικάς τον team-mate σου με διαφορά, αυτό δείχνει ότι οι επιτυχίες οφείλονται σε εσένα, όχι στο αυτοκίνητο».

«Παρότι η θέση του Schumacher, όπως και η κατάταξη του Fittipaldi μπροστά από τον Lauda θα δημιουργήσουνέκπληξη και δυσπιστία, ο Bell πιστεύει πως ο Fangio είναι άξιος νικητής της έρευνας:

«Κυριάρχησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και δικαιούται να είναι στην κορυφή, οπότε δεν βλέπω το λόγο να μην είναι ο νούμερο 1», λέει ο Bell. «Το ερώτημα “ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών” συναρπάζειτους φαν εδώ και χρόνια και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να το κάνει».

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΟΔΗΓΟΙ F1 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ SHEFFIELD

1. Juan Manuel Fangio (ARG)

2. Alain Prost (FRA)

3. Fernando Alonso (SPA)

4. Jim Clark (SCO)

5. Ayrton Senna (BRA)

6. Jackie Stewart (GBR)

7. Nelson Piquet (BRA)

8. Emerson Fittipaldi (BRA)

9. Michael Schumacher (GER)

10. Sebastian Vettel (GER)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *