Πρόεδρος της Τσεχίας: «Αδιαφορούμε για το τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες και δεν θα δεχτούμε κανένα πρόσφυγα»

1Την πρόταση η Πράγα να αγνοήσει εντελώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το προσφυγικό και να μην υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα έκανε ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν στο Κοινοβούλιο της χώρας του, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη με την ΕΕ για το προσφυγικό.

«Η χώρα μας απλά δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτές που συνέβησαν στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η υποδοχή των μεταναστών δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους επιθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζέμαν, επισημαίνοντας παράλληλα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν δια στόματος του γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Έτινγκερ αντέδρασε στην πρόταση αυτή του προέδρου κατηγορώντας τον ότι με αυτές του τις δηλώσεις αποδυναμώνει την δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

«Πρέπει πλέον με ντροπή να αναρωτηθούμε εάν δεν έχουμε τίποτε να προσφέρουμε στους 300.000 εγκλωβισμένους στο Χαλέπι» είπε ο κος Έτινγκερ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ffn.

«Οι αποφάσεις για την υποδοχή προσφύγων αποφασίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία και αποτελούν πλέον ευρωπαϊκό Δίκαιο» συνέχισε ο Έτινγκερ. Όποιος υπονομεύει με τέτοιον τρόπο, όπως ο Ζέμαν, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποδυναμώνει την Ευρώπη συνολικά, τόνισε ο επίτροπος.

Η Τσεχία μαζί με την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, οι λεγόμενες «τέσσερις του Βίσεγκραντ» ύψωσαν «τείχος» απέναντι στο σχέδιο ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Βάσει των πλειοψηφικών αποφάσεων όμως, η Τσεχία καλείται να υποδεχθεί συνολικά περίπου 2.700 πρόσφυγες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *