«Ρωγμή στο τείχος του Βερολίνου»: Για πρώτη φορά μιλούν για μείωση του ελληνικού χρέους…

Για πρώτη φορά το Βερολίνο και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνουν λύση για το ελληνικό χρέος και φαίνεται ότι έχουμε την πρώτη ρωγμή στην άκαμπτη μέχρι σήμερα γερμανική πολιτική ολοκλήρωσης των μέτρων το 2018 και εν συνεχεία λήψης απόφασης για το χρέος.

Σύμφωνα με το Reuters στο οποίο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε το σχετικό έγγραφο το οποίο είχε δοθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας, προτείνεται να καθυστερήσουν οι πληρωμές των τόκων των ελληνικών δανείων μέχρι το 2048 και να μειωθεί έτσι το χρέος κατά 128 δισ. ευρώ, ποσοστό περίπου 35% του νυν χρέους!

Το ίδιο έγγραφο παρουσιάζει και το αμερικανικό Bloomberg.l

“Με μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων” αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: “Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018”.

Επίσης στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), συνηγορεί στην μείωση του χρέους,προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Βάσει του κεντρικού σεναρίου του ESM, εκτιμάται ότι ο μέσος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,3%. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας στο 31% του ΑΕΠ και για τον λόγο αυτό θα πράπει να υπάρξει οπωσδήποτε μείωσή του.

Τώρα όλα μετατίθενται για το Eurogroup της 15ης Ιουλίου, ίσως και στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα πάρουν την μείωση με όποιο τρόπο και αν την χαρακτηρίσουν οι Γερμανοί. Σίγουρα το έγγραφο αποσκοπεί στο να κάνει “μασάζ” στους Γερμανούς βουλευτές και να τους προετοιμάσει για την μείωση του ελληνικού χρέους. Το θέμα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το “μασάζ”

Η χώρα δεν αντέχει άλλο, το επίπεδο φορολογίας έχει ξεπεράσει και το πιο αρρωστημένο μυαλό Γερμανού γραφειοκράτη και βέβαια ούτε λύση είναι η απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που μελετούν στα γραφεία της ΝΔ οι “εγκέφαλοι” του προέδρου του κόμματος, προκειμένου να το ανταλλάξουν μείωση της φορολογίας. Η Ελλάδα χρειάζεται αποφάσεις και θάρρος από την πολιτική ηγεσία της…

pronews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *