Τελευταία Νέα

Ρωσία-Ιράν και Τουρκία έγιναν «εγγυήτριες δυνάμεις» της Συρίας! – Απέρριψαν κάθε ρόλο για τις ΗΠΑ

Έληξε η τριεθνής διάσκεψη στην Άγκυρα για την Συρία μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας και του Ιράν όπου σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε οι τρεις αυτές χώρες «αυτοαναγορεύονται» εκ των πραγμάτων σε εγγυήτριες δυνάμεις για την ακεραιότητα της Συρίας ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουν κάθε ρόλο στην περιοχή για τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ιράν Χασαν Ρουχανή «δεσμεύθηκαν για την επίτευξη εκεχειρίας διαρκείας ως “εγγυήτριες δυνάμεις” δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», την ώρα βέβαια που η Τουρκία απλώς έχει καταλάβει τη βόρεια Συρία!

Ακόμη οι τρεις ηγέτες δεσμεύθηκαν «να συνεχίσουν την ενεργή συνεργασία τους στην Συρία για την επίτευξη μιας διαρκούς κατάπαυσης πυρός», ενώ οι τρεις πρόεδροι «απέρριψαν κάθε προσπάθεια για να δημιουργηθούν “νέες πραγματικότητες στο συριακό έδαφος” με πρόφαση τη μάχη κατά της τρομοκρατίας» εννοώντας τις ΗΠΑ και τη σημερινή ανακοίνωση Ουάσιγκτον και Παρισιού για τη συνέχιση του πολέμου κατά της ISIS στη Συρία.

Ακόμη οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας ενώ εγγυήθηκαν και την εδαφική ακεραιτότητα των γειτονικών, ως προς τη Συρία, χωρών.

«Τονίζεται η ισχυρή προσήλωση των εγγυητριών δυνάμεων στην κυριαρχία και ανεξαρτησία εδαφική ακεραιότητα και στον αποκλεισμό κάθε προσπάθειας διαμελισμού της χώρας από φράξιες. Καμιά προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται δεν θα επιτραπεί να υπονομευθούν αυτές οι αρχές», τονίζεται.

«Ως εγγυήτριες δυνάμεις έχουμε μια κοινή αντίληψη για την εδαφική ακεραιότητα της Συρία και της ανοικοδόμησής της» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Για το YPG ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι όλες οι περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του YPG/PYD συμπεριλαμβανομένης και της Manbij γίνουν ξανά ασφαλείς» για να τονίσει:

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τρομοκρατικές οργανώσεις να επιτεθούν ξανά είτε στη Συρία είτε στο έδαφός μας».

ΗΠΑ και Γαλλία επιμένουν: “Θα συνεχίσουμε”

Την ίδια ώρα μπορεί να πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόνaλντ Τραμp να ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πάρει τους στρατιώτες του από τη Συρία, αλλά Γαλλία και ΗΠΑ δείχνουν “αποφασισμένες να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού» που πολεμά τους φανατικούς μουσουλμάνους στο Ιράκ και τη Συρία”, ανέφερε η γαλλική Προεδρία, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν νωρίτερα οι πρόεδροι των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ αντίστοιχα.

Ο κοινός στόχος είναι «να πολεμήσουμε έως το τέλος» την ISIS «αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση που αντιπροσωπεύει μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και για τα συμφέροντά μας στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε το Ελιζέ.

«Τίποτα δεν μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από τον στόχο να αποτραπεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ISIS στην περιοχή και να πορευτούμε προς μια συνολική πολιτική μετάβαση στη Συρία», τόνισε η γαλλική Προεδρία έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αρχηγών κρατών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *