Ρ.Τ.Ερντογάν προς ΗΠΑ και… Ελλάδα: «Ισόβια στον Αμερικανό πάστορα» – Τι σημαίνει αυτό για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ για την μη έκδοση μέχρι σήμερα του ιμάμη Φ.Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται ως ο βασικός εγκέφαλος» του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, εκβιάζοντας τους Αμερικανούς με ισόβια κάθειρξη για τον πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ένα μήνυμα που απευθύνεται και στην ελληνική πλευρά. Με την κίνηση αυτή δεν δείχνει καλές διαθέσεις και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από ομάδα ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί παρασκηνιακά πιέζουν για την απελευθέρωση των δύο παιδιών αλλά σήμερα ο Ερντογάν δείχνει ότι δνε μπορούν να σώσουν ούτε έναν δικό τους υπήκοο.

Πρόσφατα, ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Ερντογάν την απελευθέρωσή του. Όμως η ερντογανική Τουρκία δεν υπολογίζει κανέναν και δεν δέχεται υποδείξεις καθώς θεωρεί τον εαυτό της μια εκκολαπτόμενη υπερδύναμη.

Αυτή η πεποίθηση βέβαια οφείλεται εν πολλοίς και στην συμπεριφορά των Αμερικανών που παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι τους έχουν προσβάλλει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, οι ίδιοι συνεχίζουν να έχουν σχέσεις μαζί τους σα να είναι οι πιο αγαπημένοι τους σύμμαχοι.

Οι ΗΠΑ έχουν «έρωτα» για την Τουρκία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά απεχθάνονται τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Την Τρίτη, ο εισαγγελέας στη δίκη του Μπράνσον ζήτησε να καταδικαστεί ο Αμερικανός πάστορας σε ισόβια. Ο Αμερικανός κατηγορείται για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την πρόταση του εισαγγελέα για τον Αμερικανό πάστορα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Dogan. Ο Μπράνσον θεωρείται ότι έχει σχέση και με την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Βέβαια οι Αμερικανοί είχαν σχέση με το πραξικόπημα και λόγω της ύποπτης σιωπής των πρώτων ωρών αλλά και επειδή ο Γκιουλέν δρα από αμερικανικό έδαφος

Ο Ερνογάν έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως θα απελευθερώσει τον Μπράνσον, μόνο αν εκδοθεί ο Γκιουλέν

Το ζήτημα έχει δυστυχώς και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον.

Στην ουσία την ίδια τακτική θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Είναι σαφές ότι θα τους συνδέσει με τους Τούρκους φυγάδες πραξικοπηματίες τους οποίους δεν εκδίδει η Ελλάδα στην Τουρκία.

Ο Μπράνσον ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια στη Σμύρνη. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, διατάχθηκε η απέλασή του. Αιτία οι «δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια». Ήταν Σεπτέμβριος του 2016, λίγους μήνες μετά το αιματηρό βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Και ενώ όλες οι διαδικασίες είχαν κινηθεί για την απέλασή του, ήρθε η κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα, για άλλη υπόθεση. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, ο Μπράνσον είχε ιεραποστολικές δραστηριότητες σε όλη την Τουρκία και είχε αποκαλέσει το κίνημα του Γκιουλέν «θρησκευτική ομάδα».

Για το καθεστώς Ερντογάν όμως είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Αν και καμία από τις δραστηριότητες του Αμερικανού πάστορα δεν ήταν παράνομη, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο πάστορας ήταν σε στενή επαφή με κορυφαία στελέχη της ομάδας Γκιουλέν στη Σμύρνη.

Κατηγορήθηκε για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της τουρκικής Βουλής και της συνταγματικής τάξης. Ο Μπράνσον αρνήθηκε εξαρχής τις κατηγορίες.

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο σημείο κατάρρευσης και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου της Μόσχας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι και η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, εξήγησε ο ίδιος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *