ΣΟΚ ΓΙΑ 70.000 ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ! Θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ του τελευταίου εξαμήνου – Χάνουν 33,4% της σύνταξης (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

1Σοκ για σχεδόν 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους θα επιφέρει η κατάργηση του ΕΚΑΣ που προβλέπεται στο ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 664 ευρώ από κύρια και επικουρική, σταματούν από τον επόμενο μήνα να παίρνουν το ΕΚΑΣ, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» θα κληθούν να επιστρέψουν όσα πήραν το προηγούμενο εξάμηνο. Τα ποσά που τους χορηγήθηκαν για το διάστημα Δεκέμβριος 2015-Μάιος 2016, θεωρούνται ως αχρεώστητες παροχές, δηλαδή χρήματα που δεν δικαιούνται από τη στιγμή που δεν πληρούν τα νέα και αυστηρότερα κριτήρια εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφεραν στην εφημερίδα αρμόδια στελέχη, πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών αυτών ζητώντας πίσω το ΕΚΑΣ από περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους για τους οποίους το επίδομα αυτό καταργείται άπαξ διά παντός από την 1/1/2016. Για τις αχρεώστητες παροχές ο νόμος ορίζει ότι επιστέφονται με μηνιαία παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την επιστροφή του ΕΚΑΣ έξι μηνών, οι 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν πολύ μικρότερη μηναία σύνταξη! Οταν «εξοφληθεί» το ποσό που έλαβαν από το ΕΚΑΣ για έξι μήνες, η σύνταξή τους θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Στην πράξη ο νόμος της κυβέρνησης έρχεται να μειώσει τις συντάξεις για 6 μήνες στους πιο αδύναμους των συνταξιούχων. Οι περικοπές που θα έχουν λόγω των αναδρομικών του ΕΚΑΣ που καλούνται να επιστρέψουν φτάνουν στο 33,4%!
Παραδείγματα
Έτσι, συνταξιούχος που είχε το 2015, 668 μηνιαίο εισόδημα από κύρια και επικουρική, έπαιρνε ΕΚΑΣ 172,5 ευρώ με τα περσινά κριτήρια. Με τον νέο νόμο αν έχει την ίδια σύνταξη, δεν θα πάρει καθόλου ΕΚΑΣ γιατί το όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος το 2016 φτάνει στα 664 ευρώ. Όσοι συνταξιούχοι έχουν λοιπόν πάνω από 664 ευρώ εισόδημα από κύριες, επικουρικές συντάξεις και άλλα επιδόματα ή βοηθήματα, και συνεχίζουν να λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αφενός το επίδομά τους θα καταργηθεί (για πάντα) και αφετέρου ότι θα τους ζητήσουν να επιστρέψουν πίσω όσα πήραν στο εξάμηνο Δεκεμβρίου – Μαΐου γιατί έτσι προβλέπει η διαδικασία που ακολουθούν τα Ταμεία κάθε χρόνο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *