Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η λίρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία λίγα 24ωρα μετά την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα ύψη στη γειτονική χώρα, ενώ η τούρκικη λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό.
O πληθωρισμός της Τουρκίας τον Απρίλιο κατέγραψε μεγαλύτερη άνοδο του αναμενόμενου τον Απρίλιο και πλησίασε το 11%. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τουρκικό νόμισμα να κάνει «βουτιά» σε νέο ιστορικό χαμηλό, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την αποτυχία της κεντρικής τράπεζας της χώρας να χαλιναγωγήσει τις αυξήσεις τιμών.
Οι τιμές ενδυμάτων και υποδημάτων αυξήθηκαν κατά 10,4%, ενώ οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν κατά 0,21%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 1,87%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού ινστιτούτου στατιστικής, έναντι αύξησης 1,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 10,85%.
Σημειώνεται πως οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και κατά 16,37% σε ετήσια βάση. Labels Άρθρα, Διεθνή Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *