Συμβολικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

2Οι Καταλανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, μια συμβολική ψηφοφορία χωρίς νομική αξία αλλά πολυαναμενόμενη, η οποία διοργανώθηκε παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη έπειτα από αίτημα της Μαδρίτης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9.00 το πρωί όπως είχε προγραμματιστεί στη Βαρκελόνη, μερικά μάλιστα υπό τα χειροκροτήματα των ψηφοφόρων που καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: “Θέλετε η Καταλονία να γίνει κράτος;” και αν ναι, “Θέλετε να είναι ανεξάρτητο;”.
Δυνητικά περίπου 5,4 εκατομμύρια κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων των νέων άνω των 16 ετών και των αλλοδαπών, μπορούν να ψηφίσουν. Η Καταλονία έχει 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, και η Ισπανία συνολικά έχει 47 εκατομμύρια.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του “όχι” θα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο μισός πληθυσμός αυτής της πλούσιας περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας με τη θάλασσα και τα βουνά της, η πρωτεύουσα της οποίας ακτινοβολεί στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, θέλει την ανεξαρτησία.

Αυτή η ημέρα της “9-Ν” (9ης Νοεμβρίου) είναι το τελευταίο επεισόδιο χρονολογικά μιας μακράς σειράς διενέξεων με τη Μαδρίτη, η οποία αρνείται να χορηγήσει μεγαλύτερη αυτονομία σε μια περιοχή που ήδη έχει ευρείες εξουσίες.

Η έντονη αυτή αντιπαράθεση, η διαφθορά στο σύνολο της πολιτικής τάξης και η οικονομική κρίση έστρεψαν πολλούς Καταλανούς προς την πλευρά αυτών που ζητούν αυτονομία οι οποίοι υπόσχονται “μια καλύτερη χώρα” χωρίς την Ισπανία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *