Τα δημητριακά και οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

1Τα δημητριακά και οι φυτικές ίνες στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος για διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, καρκίνο, καρδιοπάθεια και πνευμονοπάθεια.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη Λου Τσι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 367.500 άτομα για μια περίοδο 14 ετών και διαπίστωσαν ότι, η καθημερινή κατανάλωση κατά μέσο όρο 34 γραμμαρίων δημητριακών σχετίζεται με 17% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν 4 γραμμάρια ημερησίως.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η συσχέτιση ισχύει άσχετα από την κατάσταση της υγείας, το σωματικό βάρος ή την σωματική άσκηση.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας ποσότητας 10 γραμμαρίων φυτικών ινών μειώνε κατά 19% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η υψηλή κατανάλωση δημητριακών συσχετίστηκε επίσης με μείωση κατά 48% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και κατά 11% πνευμονοπάθειας. Εξάλλου, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών σχετίστηκε με 34% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη και 15% μικρότερο καρκίνου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το βασικό συστατικό που καθιστά ωφέλιμα τα δημητριακά, είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν και οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Πηγη in gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *