Τελευταία Νέα

Τι θα προβλέπουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – Το σχέδιο για δάνεια, χρέη και φόρους

30Σε “κόκκινο πυρετό” βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης βρίσκεται προ των πυλών.

Μία διαδικασία ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού τα όσα θα ειπωθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα ακουστούν σε ολόκληρη την γη, μιας και όλοι οι… άμεσα ενδιαφερόμενοι (βλ. Ευρωπαίοι Εταίροι, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα έχουν… τεντωμένα τα αυτιά τους για όσα θα εξαγγείλουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει την Κυριακή το απόγευμα στις 7, κατά την πρώτη ημέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη τα μεσάνυχτα με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Παράλληλα στις 5 το απόγευμα σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η οποία θα συζητήσει τα τρέχοντα θέματα. Εκεί αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τις προγραμματικές δηλώσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να προσδιορίζουν επακριβώς τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» η κυβέρνηση πάει με μετρημένο σχέδιο στο Eurogroup, καθώς το πρόγραμμα παροχών θα είναι μικρότερο κατά 2 δις. σε σχέση με τις εξαγγελίες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα “οικονομικά” αγκάθια

Ποια είναι, λοιπόν, τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για δάνεια, χρέη και φόρους; Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο σχεδιασμός προβλέπει:

– Κούρεμα των κόκκινων δανείων για εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας
– Εξωδικαστικό συμβιβασμό για εκείνους που έχουν χρέη και είναι «εγκλωβισμένοι» στα δικαστήρια
– Περιουσιολόγιο και αμετάβλητους συντελεστές φορολόγησης

Η “νέα σεισάχθεια”, όπως την έχει ονομάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ένας από τους πυλώνες του προγράμματος της κυβέρνησης για την ανακούφιση μιας μεγάλης κατηγορίας θυμάτων της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Με έμπνευση, μάλιστα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα έχει στο επίκεντρο τη δημιουργία δημόσιου φορέα που θα διαχειρίζεται τα “κόκκινα» δάνεια”.

Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να υποσχεθεί ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει για όσα νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια την δυνατοτητα ένταξης σε αυτόν τον φορέα, ο οποίος θα αγοράζει τα δάνειά τους από τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δάνεια θα “κουρευτούν”, αναλογικά με το πόσο έχει μειωθεί το εισόδημά τους.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στο περιουσιολόγιο, αλλά και τους ελέγχους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν οι υπερυψηλοί συντελεστές που ακούστηκαν (κι έφταναν το 60%) για τα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ αν θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας αυτές θα είναι μικρές. Επίσης, δεν θα επιβληθεί φόρος περιουσίας στην οποία συνυπολογίζονται καταθέσεις, ακίνητα κτλ.

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων και η “περαίωση”

Ακόμη, υπάρχει έτοιμη πρόταση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια- που αφορά σε πάνω από 400.000 φορολογούμενους- ώστε να γίνει άμεση είσπραξη όσο δυνατόν περισσοτέρων χρημάτων από τα 15 δισεκατομμύρια των βεβαιωμένων φόρων που έχουν «εγκλωβιστεί» στις δικαστικές αίθουσες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αυτό να γίνει με εξωδικαστικό συμβιβασμό, κάτι που συνιστά την καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμη και με δόσεις και κούρεμα των προσαυξήσεων έως και στο ένα τρίτο, ενώ υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ο σχεδιασμός αυτός είναι έτοιμος, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, πρέπει να εγκριθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Ο στόχος του σχεδίου αυτού είναι το “ζεστό χρήμα”, αφού τα χρήματα που μπορούν να μπουν στο ταμείο είναι πολλά. Σημειώνουμε εδώ ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φτάνει τα 9,3 χρόνια (!), ενώ για τις φορολογικές υποθέσεις συνολικά η μέση αναμονή αγγίζει τα 5,3 χρόνια…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *