Το κρίσιμο 48ωρο της κυβέρνησης – Πυρετώδεις οι συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ

1Παρά το γεγονός της κατ΄ αρχήν συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη αναφορικά με την κρίση που θα επιφυλάξουν οι θεσμικοί παράγοντες στη λίστα των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα τους αποστείλει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης ο οποίος ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τα όσα διαδραμτίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα «μέτρα που θα προτείνουμε θα εγκριθούν από τους εταίρους» κρατώντας όμως ταυτόχρονα και μια μικρή επιφύλαξη: «Αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί θα υπάρξει νέο Eurogroup την επόμενη ημέρα».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθώς είναι πολύ πιθανό οι εταίροι να μην θεωρήσουν «συγκεκριμένα» τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση, αν και όπως αναφέρεται η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πλήρως κοστολογημένα μέτρα, όπως της ζητούν οι εταίροι.

Για αυτό ακριβώς το λόγο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε λεπτό στην κατάρτιση της σχετικής λίστας και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στη συνέχεια ο κατάλογος θα διαβιβαστεί στον πρωθυπουργό για τελική έγκριση και το απόγευμα αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλες όπου και θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη για την έγκριση η μη των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων.

Ο χρόνος σίγουρα δεν είναι αρκετός και πρόκειται ακόμη για ένα ιδιότυπο τελεσίγραφο από την ΕΕ αλλά το οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξο ότι όλα θα είναι έτοιμα το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

H κυβέρνηση αναμένεται να συμπεριλάβει στη λίστα τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, πολλά από τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων.

Κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης:

– για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,

– για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο,

– για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.

Τι θα προτείνει η κυβέρνηση:

Για τις Ρυθμίσεις χρεών:

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει έστω και μονομερώς στις ρυθμίσεις χρεών, προσδοκώντας εισπράξεις που δεν απέφεραν ως τώρα οι προηγούμενες ρυθμίσεις. Είναι βέβαιο ότι η γνωμοδότηση των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις εσόδων της κυβέρνησης και θα πιέσουν για επιμέρους αλλαγές.

Δεδομένου μάλιστα ότι τελική διορία για εφάπαξ εξόφληση παλαιών οφειλών θα λήγει τέλος Απριλίου, η είσπραξη θα φανεί τον Μάιο, με αποτέλεσμα να μπορεί το μέτρο να απορριφθεί στην αξιολόγηση της Τρόικας των δανειστών που θα γίνει τον Απρίλιο.

Για την φοροδιαφυγή:

Τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής: στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα συγκεντρώσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων γιατί θα κτυπούν την διαφθορά και την υψηλή διαπλοκή που δεν πλήρωσε ποτέ τους φόρους που έπρεπε.

Για την προστασία πρώτης κατοικίας:

Παρά τις επιφυλάξεις που πάντα είχαν οι δανειστές σε τέτοιες ρυθμίσεις, δεν θεωρείται πως συντρέχει λόγος ανησυχίας στην συγκεκριμένη αξιολόγηση

Για τις επαναπρόσληψεις:

Πρόκειται για 5.500 δημοσίους υπαλλήλους που τα έξοδα θα καλυφθούν με επί μέρους εξοικονομήσεις των υπουργείων και το δημοσιονομικό κόστος δεν θεωρείται σημαντικό, καθώς μάλιστα προβλεπόταν για φέτος και πρόσληψη 1.500 νέων δημοσίων υπαλλήλων.

Για το νέο ΦΜΑΠ αντι του ΕΝΦΙΑ:

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα σημάνει απώλειες 2,6 δισ. ευρώ και από τον νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να αναμένει περισσότερα από 1,7-2 δισ. το πολύ. Στην πράξη, είναι από τα μέτρα που θα προταθούν αλλά κινδυνεύει να απορριφθεί, αν δεν συνοδευτεί από ισχυρά μέρα είσπραξης.

Για τις αποκρατικοποιήσεις:

Ενδέχεται να αποτελέσει και τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης. Ειδικά για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια το θέμα θεωρείται ώριμο και άμεσα εκτελέσιμο, καθώς έχει βρεθεί και ο επενδυτής που θα καταβάλει 1,4 δισ. ευρώ, η απόφαση δεν μπορεί να καθυστερήσει, ούτε να περιφρονηθεί, ιδίως όσο καθυστερούν οι εκταμιεύσεις δόσεων ή η επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από τη ΕΚΤ.

Τα ερωτήματα:

– η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% στο 1,5%, σημαίνει πρακτικά ότι μένει ανοικτό ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2-3 δισ.

– οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές ανάγκες με βάση τα σημερινά στοιχεία του προϋπολογισμού ανεβάζουν αυτό το ποσό για φέτος τουλάχιστον στα 23 δισ. ευρώ.

– η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα σημάνει απώλειες 2,65 δισ. ευρώ και από τον νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να αναμένει περισσότερα από 1,7 δισ.

– η ρύθμιση χρεών δεν μπορεί να κατατεθεί μονομερώς, σύμφωνα με την χθεσινή συμφωνία Eurogroup

– η πάταξη φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και η απόδοση των όποιων μέτρων θα φανεί μετά από ένα 6μηνο τουλάχιστον

– για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές γιατί αλλιώς δεν θα γίνει αποδεχθεί η ρύθμιση αν και ούτως ή άλλως ισχύει ο νόμος Κατσέλη που καλύπτει όλες τις κατοικίες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *