Το τέλος ενός είδους: Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος του κόσμου!

Ο Σουδάν, που έζησε 45 χρόνια πάνω σε αυτή τη γη, υποβλήθηκε σε ευθανασία μετά από «επιπλοκές που σχετίζονται με την ηλικία» – Οι προσπάθειες να ζευγαρώσει απέβησαν άκαρπες
Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος του κόσμου, ο Σουδάν, υποβλήθηκε σε ευθανασία μετά από «επιπλοκές που σχετίζονται με την ηλικία» στην Κένυα, όπως ανακοίνωσαν οι κτηνίατροι που είχαν αναλάβει τη φροντίδα του.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κέντρου προστασίας άγριας ζωής Ol Pejeta Conservancy, όπου ζούσε ο Σουδάν, η κατάσταση του 45χρονου ρινόκερου είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Το ηλικιωμένο ζώο εμφάνιζε μυική ατροφία, ενώ από την ασθένειά του είχαν επηρεαστεί και τα οστά. του. Επίσης, όλο το σώμα του ήταν καλυμμένο και πληγές και ο άμοιρος ρινόκερος δυσκολευόταν πλέον και να σταθεί. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τους ειδικούς που είχαν αναλάβει τη φροντίδα του στην απόφαση να τον υποβάλουν σε ευθανασία, αφού η ποιότητά ζωής του είχε χειροτερέψει δραματικά.

Ο Σουδάν είχε περάσει δύο εβδομάδες ακινητοποιημένος στα τέλη Φεβρουαρίου εξαιτίας ενός βαθύ τραύματος στο πίσω δεξί του πόδι.

Ο 45χρονος ρινόκερος αποτελούσε μέρος ενός φιλόδοξου προγράμματος που είχε ως στόχο την διάσωση του υποείδους από τον αφανισμό, με τη βοήθεια των δύο θηλυκών βόρειων λευκών ρινόκερων που απομένουν στη Γη, της 27χρονης Νατζίν και της 17χρονης Φατού.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για τους σκοπούς του προγράμματος, η ομάδα που φρόντιζε τον Σουδάν έφτιαξε στον ρινόκερο ένα… προφίλ στο Tinder, καλώντας τους χρήστες να προσφέρουν ό,τι μπορούν ώστε να συνεχιστούν οι απόπειρες τεχνητής γονιμοποίησης των ωαρίων των δύο θηλυκών, εφόσον είχαν αποτύχει οι μέθοδοι ζευγαρώματος.

Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες των ειδικών απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα το υποείδος του βόρειου λευκού ρινόκερου (ένα από τα δύο υποείδη του λευκού ρινόκερου) να οδεύει πλέον αμετάκλητα στον αφανισμό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *