ΥΠΕΞ: «Θα φοβηθούμε να συμβιβαστούμε με τα μικρά Σκόπια; – ‘Εχουν δικαίωμα να είναι περήφανοι για την Ιστορία τους!»

Συνεχίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ να θέλει να εκχωρήσει όνομα και ιστορικά δικαιώματα της Μακεδονίας με τον Ν.Κοτζιά να λέει επί λέξη «δεν είναι πατριωτισμός να αρνείσαι το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να είναι και αυτή περήφανη για τη δικιά της ιστορία την πραγματική και να ταυτίζεται με τον δικό της πολιτισμό».

Χαρακτήρισε δηλαδή της απαιτήσεις των Σκοπιανών ως πραγματικές και ότι μπορούν να είναι περήφανοι για την Ιστορία των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων και ότι τους ανήκει η πολιτιστική τους παρακαταθήκη!

«Δεν μπορεί η ισχυρή Ελλάδα με την μακραίωνη ιστορία της, να φοβάται να κάνει ένα συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν έχει βρει ακόμα την ταυτότητά του και να φοβάται να επιδείξει ευθύνη στην περιοχή» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην «λύση» που συνεχίζει να προωθείται με το έτσι θέλω παρά την αδιαλλαξία των Σκοπίων τα οποία αρνούνται τις συνταγματικές αλλαγές.

Συνταγματικές αλλαγές που χωρίς αυτές είναι αδύνατη ακόμα και η όποια συζήτηση. Πρέπει να αλλάξει, ταυτότητα, γλώσσα, ιθαγένεια και να απαλοιγτούν τα αλυτρωτικά άρθρα με βάση τα οποία στο μέλλον τα Σκόπια θα έχουν ακόμα και εδαφικές βλέψεις προς ελληνικές περιοχές.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου, με τίτλο «Το Μακεδονικό», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ιστορικό το ζήτημα επισημαίνοντας ότι το όνομα με τη λέξη «Μακεδονία» ως πολιτική οντότητα υφίσταται εδώ και 70 χρόνια και η λέξη αυτή «περπάτησε» με αναγνώριση από πολλά κράτη, όπως επίσης κατασκευάστηκε η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα η οποία αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει ελληνική φωνή επί τρία χρόνια γύρω από το θέμα.

«Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι θέλουμε από τη βόρειο γείτονά μας, μία χώρα σταθερή ή μία χώρα που να αποτελεί κομμάτι της δαγκάνας της Τουρκίας στην περιοχή με τρόπο που να αυξάνει την εχθρότητα απέναντι μας», τόνισε ο Ν. Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αναφορά στην ευρύτερη περιοχή που ιστορικά λέγεται Μακεδονία και σήμερα ανήκει σε τέσσερα κράτη με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει σε εμάς. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι στα Σκόπια προσπαθούν να βρούνε μία ιστορική ταυτότητα με τρόπο στρεβλό γεννώντας τον αλυτρωτισμό.

«Και είναι ολοφάνερο ότι το πρόβλημα του ονόματος συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό στην ιστορία, στην εκπαίδευση, στα σύμβολα, και στον τρόπο που εκλογικεύει την καθημερινότητα της συνείδησής τους».

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι «είναι μεγάλο βήμα το ότι αυτά τα σύμβολα άρχισαν να περιορίζονται και έιναι μη θαρραλέο να μην αναγνωρίζεται ως σημαντική η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου από ανθρώπους που στο παρελθόν το θεωρούσαν θεμελιακό αντικείμενο διαπραγμάτευσης.»

Ο Ν. Κοτζιάς μίλησε για τη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που «σπάσανε τις προκαταλήψεις το κάναμε διότι είναι εθνικό μας συμφέρον. Υπό το πρίσμα αυτό υπογράμμισε την αίσθηση ευθύνης που οφείλει να έχει η χώρα μας ως ισχυρότερη χώρα για την περιοχή μας».

«Θέλουμε να τελειώνουμε με τα πυροδοτήματα της Ιστορίας που μας κρατούν φυλακισμένους. Εμάς μας συμφέρει μία περιοχή που θα αναπτύσσεται οικονομικά και θα αναπτύσσεται μαζί μας βγαίνοντας από την κρίση». Τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνονται βαλκανικές πολιτικές χωρίς εμάς και επεσήμανε ότι η αδράνεια είναι βαθιά λανθασμένη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι ο συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι “σάπιος”.

«Το όνομα που θα συμφωνήσουμε δεν θα πρέπει να έχει αλυτρωτικά στοιχεία, πρέπει να έχει ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Μια σύνθετη ονομασία που να εκφράζει την ιδιαιτερότητα και γεωγραφικότητα αυτού του κράτους χωρίς να προσβάλει καμία από τις δύο πλευρές. Και θεωρώ μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι της χώρας στα βόρειά μας θεωρούν ότι η λέξη Μακεδονία και μακεδονική γλώσσα δεν αφορά τον Μεγαλέξανδρο, την αρχαιότητά μας».

Εξέφρασε δε την βαθιά του πεποίθηση ότι αν κάνεις διαπραγματεύσεις και επιβάλεις μια λύση που η άλλη πλευρά δεν θέλει αλλά απλώς της επιβλήθηκε γεννιέται ο ιστορικός αναθεωρητισμός, η διάθεσή της να τα αλλάξει όλα.

«Πιστεύω ότι ο καλός έντιμος συμβιβασμός θα συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των σχέσεών μας με αυτό το κράτος, στη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, στη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας και θα μας φέρει πιο κοντά με τους άλλους λαούς της περιοχής. Θέλουμε μία θετική ατζέντα που να δίνει προοπτική στους λαούς μας» είπε.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην αντίληψή του για τον πατριωτισμό: «Να αγαπάς τα πάτρια εδάφη, την ιστορία σου, την κουλτούρα σου, τις κατακτήσεις και τους αγώνες του λαού σου και να είσαι περήφανος γι αυτά», σημείωσε ενώ, όπως είπε, «δεν είναι πατριωτισμός να αρνείσαι το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να είναι και αυτή περήφανη για τη δικιά της ιστορία την πραγματική και να ταυτίζεται με τον δικό της πολιτισμό».

Εδώ δεν ξέρουμε τι εννοεί ο Υπουργός. Να είναι οι Σκοπιανοί περήφανοι για την δική μας Ιστορία που θέλουν να την κάνουν δική τους;

Τέλος ολοκληρώνοντας ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι «πατριωτισμός σημαίνει μία σύνθετη ονομασία που να ισχύει για όλους και για όλες τις σχέσεις, δηλαδή και για το εσωτερικό, να ισχύει και να εκφράζεται αυτό και από τη διεθνή συμφωνία που θα κάνουμε στον ΟΗΕ και από την διακρατική συμφωνία και από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμά τους.

Αποσαφήνισε δε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε στό μέλλον να γεννηθούν καινούρια προβλήματα. Διότι χωρίς erga omnes θα έχουμε επενδύσει σε μελλοντικές τριβές καθημερινότητας που θα συσσωρεύσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε σήμερα» τονίζοντας επίσης ότι «η αλλαγή του συντάγματος είναι αναγκαία όχι μόνο για τη δική μας εξασφάλιση αλλά και για τη δική τους».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *