Χώρα περιπλανώμενων και απελπισμένων ανθρώπων η Ελλάδα

1Εικόνες απελπισίας σε Πειραιά, Τέμπη, Διαβατά, Ειδομένη και σε δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας
– Ανθρωποι με τα παιδιά τους στην αγκαλιά περπατούν στην ερημιά μέσα στην εθνική οδό με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους
– Στα Διαβατά, πρόσφυγες εγκατέλειψαν το κέντρο φιλοξενίας και ξεκίνησαν με τα πόδια για τα σύνορα
– Πρόσφυγες από την Συρία απέκλεισε την είσοδο του γυμναστηρίου στην Λευκόβρυση Κοζάνης – Ζητούν να τους αφήσουν να φτάσουν στην Ειδομένη
– Καράβια με χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν συνεχώς στον Πειραιά
Απόγνωση, απελπισία, κουράγιο, αποφασιστικότητα. Αυτό αντικρύζει κανείς στο βλέμμα των χιλιάδων ανθρώπων που αυτές τις ώρες φτάνουν στην χώρα μας και πλέον μπορεί να τους συναντήσει κανείς παντού. Εκτός από τους χιλιάδες που φτάνουν καθημερινά στον Πειραιά από τα νησιά μας, η πιο συγκλονιστικές εικόνες έρχονται σήμερα από τα Τέμπη όπου άνθρωποι μετά παιδιά τους στην αγκαλιά, περπατούν πάνω στην εθνική οδό με κίνδυνο της ζωής τους.

Περίπου 200 άνθρωποι, αποφάσισαν σήμερα το πρωί να ξεκινήσουν με τα πόδια για να φθάσουν στην Ειδομένη. ΟΟι άνθρωποι αυτοί είχαν εγκλωβιστεί στα Τέμπη, φοβούμενοι πως είτε θα τους γυρίσουν πίσω στην Αθήνα είτε θα τους πάνε στον Βόλο. Η Αστυνομία για να αποφύγει πιθανή πρόκληση ατυχημάτων, αποφάσισε, περίπου στις 11 το πρωί, να διακόψει προσωρινά την κυκλοφορία στα Τέμπη.

Παρότι οι δήμοι Λαρισαίων και Τεμπών, άλλες κοινωνικές δομές, οργανώσεις και επιχειρήσεις, έχουν σπεύσει να συνδράμουν με τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης τους πρόσφυγες, οι ίδιοι το μόνο που επιθυμούν είναι να φθάσουν στην Ειδομένη, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σε κατάσταση ιδιαίτερης έντασης είναι και οι οδηγοί των λεωφορείων, οι οποίοι ξεκίνησαν για ταξίδι μίας μέρας και τελικά έχουν βρεθεί για άγνωστο αριθμό ημερών στον δρόμο. Πολλοί από αυτούς εκφράζουν ανησυχίες για το αν θα έχουν τα χρήματα να βάλουν πετρέλαιο στα οχήματα τους, εφόσον τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την Ειδομένη, ενώ παραπονιούνται και για φθορές στα λεωφορεία.

Επίσης, στα Τέμπη έχουν κλείσει και όλα τα καταστήματα, ενώ διαμαρτύρονται και οι αγρότες μέσα στα τρακτέρ των οποίων βρίσκουν καταφύγιο οι πρόσφυγες. Αλλά που να βρουν άραγε αυτοί οι άνθρωποι απάγκιο; Η κυκλοφορία στην Κοιλάδα αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ λεωφορεία κινούνται για να παραλάβουν τους πρόσφυγες που ξεκίνησαν για την Ειδομένη με τα πόδια.

Ένταση στην Κοζάνη
Mικρή ομάδα προσφύγων από τη Συρία απέκλεισε, πριν από λίγο, την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στη Λευκόβρυση Κοζάνης, όπου φιλοξενούνται περίπου 380 άτομα, ζητώντας να τους επιτραπεί άμεσα η αναχώρηση για την Ειδομένη.
Οι πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν χθες το μεσημέρι στην Κοζάνη, δεν επιτρέπουν να περάσει όχημα που μεταφέρει προϊόντα και ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα, ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν την πορεία προς τον τελικό τους προορισμό.
Το ταξίδι τους από τον Πειραιά προς την Ειδομένη ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή, αλλά τόσο λόγω των αγροτικών μπλόκων όσο και λόγω της κατάστασης στον καταυλισμό στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ χρειάστηκε να σταματήσουν πολλές φορές στον δρόμο και να φτάσουν, τελικά, μόλις χθες στη Λευκόβρυση.

Ένταση και στα Διαβατά
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ομάδες προσφύγων, που κατέφθασαν χθες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, αρνούνται να παραμείνουν στο Κέντρο. Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα. Κάποιοι από τους πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο. Αρκετοί μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο.

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή περιέγραψε ο Γιάννης Μπουτάρης: που βρέθηκε στην περιοχή. «Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια» είπε ο δήμαρχος.

«Αυτοί που φεύγουν, ή τουλάχιστον αυτό που είδα εγώ, είναι κυρίως νέα παιδιά. Έχουν τα σακίδιά τους, τις αποσκευές τους και έχουν πάρει τον δρόμο προς τα πάνω. Απ΄ ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν. Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Οι νέοι φεύγουν γιατί είναι νέοι. Οι οικογένειες όμως μένουν».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, διευκρίνισε ότι «όσοι βρίσκονται στο κέντρο δεν είναι υπό κράτηση, όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του κέντρου να τους κρατήσουν εκεί».

Ερωτηθείς για την πρώτη εικόνα που είχε από το Κέντρο Μετεγκατάστασης, ο κ. Μπουτάρης τη χαρακτήρισε εξαιρετική, για το θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι έχουν έρθει σήμερα απορριμματοφόρα από τον δήμο Δέλτα ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης έστειλε κάδους απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο για τη μεταφορά τους.

Για τα επόμενα βήματα σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει στην περιοχή ένα μίνι μάρκετ για να ψωνίζουν τα είδη πρώτης ανάγκης και θα πρέπει να λειτουργήσει στο εσωτερικό του κέντρου μια αίθουσα με τηλεοράσεις και με μουσική «ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται τουλάχιστον ότι είναι καλοδεχούμενοι για να ακολουθήσουν κάποια σειρά. Αλλιώς θα σηκωθούν να φύγουν όλοι».

Ειδικά για τα παιδιά, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα έρθει σε συνεννόηση με την κοινωνική πρόνοια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να έρχονται στον χώρο κοινωνικοί λειτουργοί και νηπιαγωγοί για να τα φροντίσουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *