Ώρα εκλογών στην Ιταλία – Οι διεκδικητές της εξουσίας, οι συμμαχίες και τα σενάρια

Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να επιλέξουν τους «εκλεκτούς» για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας. Συνολικά 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Ιταλών θα βγουν μέσα από τις επιλογές του λαού.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί (τοπική ώρα) και οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι τις 23.00 το βράδυ (ώρα Ιταλίας). Τα πρώτα exit polls θα βγουν μετά το κλείσιμο της κάλπης. Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, που θεωρείται η πιο αμφίρροπη και αμφιλεγόμενη των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένονται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο της Ιταλίας, τα δυο τρίτα των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το ένα τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό μοντέλο και όπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν φόβοι  για μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων και την έκδοση του τελικού αποτελέσματος.

Η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα είναι αρκετά ταλαιπωρημένη στο θέμα των εκλογών και των εναλλαγών κυβερνήσεων. Ενδεικτικό στοιχείο το γεγονός πως τα 70 χρόνια περισσότερες από 60 κυβερνήσεις, έχουν πάρει τα ηνία της χώρας. Κάθε κόμμα, και κάθε κομματική τάση, υποστηρίζει ένα διαφορετικό σύνολο οικονομικών, γεωγραφικών, ιδεολογικών, θρησκευτικών και κοινωνικών συμφερόντων, ακόμη και τα ατομικά του ηγέτη.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, ανατυπώθηκαν διακόσιες χιλιάδες εκλογικά ψηφοδέλτια, προκαλώντας για λίγο σύγχυση.

Οι διεκδικητές της εξουσίας στην Ιταλία

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν την ψηφοφορία απαγορεύτηκε η δημοσίευση δημοσκοπήσεων στην Ιταλία. Έτσι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου, ο δεξιός συνασπισμός του 81χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia), που περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά (Northern League- NL)- αναμένεται να αναδειχτεί πρώτη δύναμη, αποσπώντας το 35 έως 37% των ψηφοφόρων.

Στη δεύτερη θέση, με περίπου 28%, βρίσκεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S). Τρίτο ακολουθεί ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς με 27% (23% για το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι) και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι με 6%. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι οι αναποφάσιστοί, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ανέρχονταν στο 30%.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να είναι ο μπαλαντέρ για το σχηματισμό κυβέρνησης, όμως είναι το μοναδικό κόμμα που για την ώρα απορρίπτει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία. Δύο ακόμα παίχτες είναι το εθνικιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας και το αριστερό Ελεύθεροι και Ίσοι, που ιδρύθηκε από ονομαστούς βετεράνους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Όλα τα μετεκλογικά σενάρια είναι «ανοιχτά». Αρχίζοντας από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, με την Φόρτσα Ιτάλια, την Λέγκα και τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας». Αν υπάρξει, όμως, η αναγκαία πλειοψηφία, μπορεί να δημιουργηθεί και ένας «μεγάλος συνασπισμός» με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά και όσες άλλες δυνάμεις θελήσουν ενδεχομένως να τον στηρίξουν.

Τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, επιμένουν ήδη ότι θα πρέπει να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεσμεύονται ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με σημείο αναφοράς, βέβαια, τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.

Στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια υπάρχει και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή δηλαδή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά. Και τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επιστροφή εκ νέου στις κάλπες, έστω και αν η εκστρατεία που μόλις τελείωσε, κούρασε τους Ιταλούς, χωρίς να καταφέρει να βάλει νέα θέματα στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο «αειθαλής» Σίλβιο Μπερλουσκόνι διεκδικεί για 5η φορά την πρωθυπουργία

Σύμφωνα με απόφαση των ιταλικών δικαστηρίων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία. Αυτό οφείλεται στην καταδίκη του για φορολογικές απάτες πριν τέσσερα χρόνια, όταν του απαγορεύτηκε να κατέχει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα έως το 2019. Όμως τι γίνεται σε περίπτωση που εκλεγεί; Για ένα χρόνο θα είναι στο παρασκήνιο και μετά θα βγει ξανά μπροστά;

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Aντόνιο Ταγιάνι, λίγο πριν το τέλος της εκστρατείας αποδέχθηκε την πρόταση του Μπερλουσκόνι να είναι ο πρωθυπουργός που θα υποδείξει η συντηρητική παράταξη. Παρά ταύτα, στις αρχές της εβδομάδας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την πρωθυπουργία αφότου εκπνεύσει ο αποκλεισμός του Μπερλουσκόνι από το εκλέγεσθαι.

Ο Μπερλουσκόνι παράλληλα, δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, θα είναι η ισχυρότερη δύναμη της κεντροδεξιάς και ότι ο ίδιος θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.

Ο Τζεντιλόνι παραμένει, μέχρι στιγμής, πρωθυπουργός

Ο κεντροαριστερός Πάολο Τζεντιλόνι, πάντως προς το παρόν, παραμένει πρωθυπουργός με πλήρη καθήκοντα. Και οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τα διάφορα κόμματα, είναι πιθανό να αρχίσουν μετά το καθολικό Πάσχα, στις 3 Απριλίου.

Μεγάλη αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η είδηση που έφτασε από την πόλη Παβία, κοντά στο Μιλάνο: έξω από δεκάδες σπίτια αριστερών πολιτών, άγνωστοι έβαλαν αυτοκόλλητα που γράφουν «εδώ μένει ένας αντιφασίστας». Μια προκλητική πράξη, για την οποία ευθύνεται, πιθανότατα, η άκρα δεξιά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *