Βασιλιάς Χάρολντ: Νέο ντοκουμέντο μεταβάλλει τα δεδομένα για την τύχη του τελευταίου αγγλοσάξονα ηγέτη

1Μια νέα θεωρία για την τύχη του θρυλικού βασιλιά Χάρολντ, του τελευταίου αγγλοσάξονα βασιλιά, έρχεται στην επιφάνεια στην επέτειο της ιστορικής μάχης όπου εκείνος έχασε την ζωή του παραδίδοντας την Αγγλία στα χέρια των Νορμανδών.

 

Τι γνωρίζουμε

Στις 14 Οκτωβρίου του 1063 πραγματοποιήθηκε η ιστορική μάχη του Χέιστιγκς ανάμεσα στους Αγγλοσάξονες και τους Νορμανδούς όπου κρίθηκε οριστικά ο έλεγχος της Αγγλίας. Ο βασιλιάς Χάρολντ Γκόντουινσον  γνωστός και ωςΧάρολντ Β΄ της Αγγλίας, σκοτώθηκε στη μάχη την οποία κέρδισαν οι Νορμανδοί ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της Βρετανίας και όχι μόνο.

Ο θάνατος του Χάρολντ στη μάχη εθεωρείτο μέχρι σήμερα δεδομένος αλλά οι ιστορικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πώς σκοτώθηκε. Υπάρχουν διάφορες ιστορικές καταγραφές αλλά και απεικονίσεις της μάχης σε έργα τέχνης που υποδεικνύουν το πώς πέθανε ο βασιλιάς. Η πιο γνωστή εκδοχή αναφέρει ότι δέχτηκε ένα βέλος στο μάτι ενώ μια άλλη υποστηρίζει ότι τον σκότωσαν τέσσερις πολεμιστές και στη συνέχεια το σώμα του διαμελίστηκε.

Η νέα θεωρία

Ο ερασιτέχνης ιστορικός Πίτερ Μπουρκ υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη ένα έγγραφο που ονομάζεται «Vita Harold» και δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή τού τι συνέβη. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο ο Χάρολντμπορεί να τραυματίστηκε στη μάχη αλλά δεν πέθανε και μάλιστα έζησε άλλα 40 χρόνια. Το ντοκουμέντο αυτό αναφέρει ότι προφανώς και λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί ο Χάρολντ πέρασε το υπόλοιπο του βίου του ζώντας περίπου ως ερημίτης.

Η αρχαιολογική ομάδα που εντόπισε πριν δύο χρόνια τα λείψανα του Βασιλιά Ριχάρδου του Γ’ θα ξεκινήσει ανήμερα της επετείου της μάχης του Χέιστιγκς μια νέα έρευνα, αυτή τη φορά στην  περιοχή πέριξ του Αβαείου Γουόλθαμ στο Εσεξ. Σε αυτή την περιοχή πιστεύεται ότι έγινε η ταφή του Χάρολντ χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα ο τάφος του. Αν τελικά εντοπιστεί ο τάφος του όπως είναι αναμενόμενο θα δοθεί τέλος στο μυστήριο του θανάτου του αφού η μελέτη των λειψάνων του θα δείξει το πότε και πώς πέθανε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *