Βουλιάζουν τα νησιά του Α. Αιγαίου αλλά όχι από… τουρίστες

1Ασφυκτικό έχει γίνει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, με τα τουρκικά παράλια να γεμίζουν με «πρόσφυγες» από δεκάδες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και άλλων χωρών, που περνούν ανεμπόδιστοι καθημερινά κατά εκατοντάδες στα ελληνικά νησιά υπό την πλήρη ανοχή της πολιτείας.

Το πρόβλημα των τοπικών φορέων είναι μεγάλο και αυτό που ζητούν από την πολιτεία είναι η διευθέτηση του προβλήματος. Δηλαδή η μεταφορά τους από τα νησιά στην… Αθήνα.

Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την «αποβίβασή» τους στην Ομόνοια θα λυθεί ως δια μαγείας το πρόβλημα για να μην υπάρχουν προβλήματα και για την τουριστική κίνηση φυσικά.

Το ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα πρόληψης και αποτροπής εισόδου όπως και απελάσεων απλά δεν περνά από το μυαλό κανενός.

Χανιά

Είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης όταν ένα πλοιάριο με 261 λαθρομετανάστες που πλέει στο Λυβικό πέλαγος, νότια των Χανίων, εκπέμπει σήμα «κινδύνου».

Πρόκειται για πάγια διαδικασία η οποία ακολουθείται απαρέγκλιτα σε παρόμοιες περιπτώσεις, εκτός και αν οι επιχειρηματίες που μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες αποφασίσουν να τους αποβιβάσουν οι ίδιοι στις ελληνικές ακτές.

Το μόνο πρόβλημα έχει να κάνει με την γνώση της ακτής και πόσο κατάλληλη είναι αυτή για αποβίβαση.

Αποτροπή δεν υπάρχει και το ΛΣ δρα ουσιαστικά ως μεταφορέας των λαθρομεταναστών και τίποτα άλλο, διευκολύνοντας και το έργο των επιχειρηματιών διακινητών.

Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις ο μεταφορικός Λιμενικός Σταθμός Παλαιοχώρας ενημερώνεται και ξεκινά άμεσα μία επιχείρηση για την μετεπιβίβαση των λαθρομεταναστών και τη μεταφορά τους στην στεριά

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι λαθρομετανάστες με φυλάδια ανα χείρας «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα» που μοιράζουν διάφορες οργανώσεις βγαίνουν στην στεριά και μεταφέρονται στα Χανιά, για να καταλήξουν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Παλιάς Ηλεκτρικής Χανίων, όπου φιλοξενούνται μέχρι σήμερα.

«Είναι η τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο διάστημα που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση και μπορώ να πω ότι για την ώρα υπάρχει συντονισμός ενεργειών όλων των φορέων του δήμου μας» λέει ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής, κ. Μανώλης Φραγκάκης, και συνεχίζει: «Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος μόνιμος χώρος υποδοχής και πως, παρότι τα τελευταία 15 χρόνια διεκδικούμε με κάθε τρόπο την παραχώρηση του παλιού ψυχιατρείου που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, η πολιτεία αδιαφορεί. Αυτό είναι η Ελλάδα: ένας δήμαρχος να χειρίζεται προσωπικά την τραγωδία χιλιάδων ανθρώπων και μια πολιτεία να κλείνει μάτια και αυτιά απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα…».

Μυτιλήνη

Κι αν στα Χανιά το θέμα λαθρομετανάστες βρίσκεται υπό τον έλεγχο και τη διαχείριση της δημοτικής αρχής, στη Μυτιλήνη, η κατάσταση έχει βγει εκτός ορίων καθώς τουλάχιστον 3000 άτομα βρίσκονται στη νησί από δεκάδες χώρες μουσουλμάνοι στην πλειοψηφία τους οι οποίοι κατακλύζουν μάλιστα και τους οίκους ανοχής.

: «Το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει και είναι πλέον μη διαχειρίσιμο» λέει η αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας, κυρία Αναστασία Αντονέλη, και συνεχίζει: «Καθημερινά καταφθάνουν στο νησί 500 με 600 άτομα με την εικόνα που δίνουμε στους τουρίστες να είναι ταυτόσημη με εκείνη μιας τριτοκοσμικής χώρας. Δεν αρκεί η βούληση της δημοτικής αρχής η οποία έχει μετατρέψει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας μεταναστών, όπου ήδη βρίσκονται περί τα 2.000 άτομα, αλλά παρέμβαση της πολιτείας. Ωστόσο, το μόνο που λαμβάνουμε μέχρι σήμερα από την πολιτεία είναι υποσχέσεις επί υποσχέσεων. Εχθές πάλι, ο δήμαρχος του νησιού, κ. Σπύρος Γαληνός, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για την άμεση ανάγκη λήψης αποφάσεων και αναμένουμε. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, ένας δήμαρχος, να σηκώνει μόνος του το βάρος για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος, το οποίο πετούν από την πλάτη τους οι κυβερνώντες. Έλεος πια!».

Και πάλι καμία δήλωση για ανάγκη μέτρων πρόληψης και αποτροπής εισόδου παρά μόνο τα αιτήματα για τη «διαχείριση» από την Πολιτεία της κατάστασης δηλαδή την μεταφορά τους «μακριά από δώ», κάπου στην Αθήνα προφανώς.

Εκεί άλλωστε το μέρος είναι μεγάλο δε θα υπάρξουν αντιδράσεις και η προπαγάνδα του να «μαθαίνουμε να ζούμε με τους λαθρομετανάστες» όπως μας ζητούν να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς ή το AIDS είναι καθημερινή, εντατική και διαπερνά το σύνολο των καθοδηγούμενων ΜΜΕ.

Λέρος

Το ίδιο «έλεος» ζητούν και οι ιθύνοντες της Λέρου, ενός νησιού το οποίο δέχεται καθημερινά τα απόνερα του μεταναστευτικού κύματος.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» τονίζει ο αντιδήμαρχος Λέρου, κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης και συνεχίζει: «Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και οι αρμόδιοι της πολιτείας, μας αναγκάζουν με την αδιαφορία τους να γίνουμε ρατσιστές, ενώ δεν θέλουμε. Η εικόνα της Λέρου δεν είναι η εικόνα ενός νησιού που περιμένει να ζήσει από τον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις κόσμο και να παρουσιάζεις την εικόνα δυστυχισμένων ανθρώπων, που κοιμούνται στους δρόμους και στα παγκάκια. Οι τουρίστες δεν φωτογραφίζουν πια τις ομορφιές του νησιού, αλλά τους μετανάστες, λες και αποτελούν τα αξιοθέατα της σύγχρονης Ελλάδας. Η πολιτεία πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να την λύσει!».

Κως

Τραγικές καταστάσεις με εικόνες τριτοκοσμικής χώρας αντιμετώπισαν και οι ιθύνοντες της Κω. Αν και το πρόβλημα όπως αναφέρουν δείχνει σημάδια βελτίωσης όχι μειώθηκαν οι αποβιβάσεις αλλά γιατί μεταφέρονται αλλού. Ο τουρισμός και πάλι το κύριο πρόβλημα, απλά να μην είναι εδώ. Ας πάνε κάπου αλλού.

Καμία έκκληση για μέτρα αποτροπής ή τίποτα σχετικό. Κανένα παράπονο για τις τουρκικές αρχές που θησαυρίζουν από τις υπηρεσίες που παρέχουν. Όλα είναι καλά. Είμαστε καλοί άνθρωποι. Αρκεί να μην μας χαλούν το τουρισμό.

Αντίθετα υπάρχουν εκκλήσεις για να λύσει η πολιτεία το πρόβλημα. Πώς να λύσει η πολιτεία το πρόβλημα όμως, αφού αυτή το προκαλεί με την τακτική των ορθάνοικτων θυρών;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *