Δίνουμε στην τρόικα απεργίες και λοκ άουτ για να πάρουμε… ασφαλιστικό, πλειστηριασμούς και «ελαφρύ» νέο Μνημόνιο

61Η εμμονή των τροϊκανών στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων τρομάζει την κυβέρνηση, που οχυρώνεται πίσω από τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας και τη θέληση των Ευρωπαίων για «στροφή» στην ανάπτυξη. Πως έχουν αποφασίσει να κινηθούν στην επερχόμενη κρίσιμη διαπραγμάτευση Σαμαράς και Βενιζέλος – Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου για εκλογικό νόμο και απολύσεις στο Δημόσιο.
Στη λογική του μικρότερου δυνατού κακού προσχωρούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες εμμονικές – όπως τις χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες – απαιτήσεις για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, που εξακολουθούν να προβάλλουν οι επικεφαλής του κλιμακίου των ελεγκτών μας, που επιστρέφουν στην Αθήνα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η εικόνα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που μετέφερε στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μολονότι δεν τους ξένισε, δεν προκάλεσε, πάντως και ευφορία. Και αυτό γιατί, όπως μεταδίδουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, οι τροϊκανοί εμμένουν στην περαιτέρω ευελιξία των εργασιακών σχέσεων αυξάνοντας τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τόσο έναντι της κοινωνίας όσο και έναντι του εσωτερικού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τι ζητάει η τρόικα

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν σε αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στο λεγόμενο λοκ άουτ, με την κυβέρνηση στον αντίποδα να θέτει σε πρώτο πλάνο το φιλόδοξο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων, επιδιώκοντας να εξαργυρώσει σε πρώτη φάση τις θετικές επιδόσεις, που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία εντός του 2014 εν όψει και του σκοπέλου της εκλογής του ΠτΔ.

Μολονότι, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χθες ότι οι συγκεκριμένες αιτιάσεις δεν αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης για τον κυβερνητικό συνασπισμό σημειώνοντας πως η Αθήνα πασχίζει να “επιβάλλει” τη δική της ατζέντα με άξονες τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στους τομείς της φορολογίας, της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, καλά πληροφορημένες πηγές προϊδεάζουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου προτίθενται να υποχωρήσουν κάπως σε ζητήματα, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος και το λοκ άουτ, ώστε να αποκρούσουν αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στο μέτωπο των πλειστηριασμών αλλά και στο κορυφαία ζήτημα ενός πιθανού νέου Μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση και πριν από την επιστροφής της τρόικας θα διοργανωθεί μία ευρεία σύσκεψη υπό τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο με τη συμμετοχή των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, όπως η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΤΕ και η ΕΣΕΕ, ώστε να γίνει σαφές στους εταίρους μας ότι υπάρχει αρραγές κοινωνικό μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Ο εκλογικός νόμος

Κατά τα άλλα, το ζήτημα, που άνοιξε προχθές ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και του “κουρέματος” του bonus των 50 εδρών, αν και συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου, δεν πήρε….σειρά προτεραιότητας. Και αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν προς ώρας πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα πρόδιδε εν όψει των συνταγματικών διαδικασιών για την εκλογή του ΠτΔ ηττοπάθεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επαναβεβαιώθηκε πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μέρος της κυβερνητικής ατζέντας και πως θα συζητηθεί εκ νέου στο εγγύς μέλλον, εξ ου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου πως προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη συναίνεσης γύρω από την εκλογή του ΠτΔ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, διαμηνύουν πως λίαν συντόμως ο κύριος Βενιζέλος θα επανέλθει στο θέμα μην αποκλείοντας αυτό να γίνει και πριν από την εκλογή του ΠτΔ. Αναφορικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να υποστηρίζει πως ο στόχος των 6.500 απολύσεων εντός του 2014 μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα κάτω εφ όσον συνεκτιμηθούν στο τελικό άθροισμα οι απομακρύνσεις από τις προσωρινές διαταγές, οι κάτοχοι πλαστών δικαιολογητικών και όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα υπολογίζοντας τις προαναφερθείσες περιπτώσεις σε περίπου 4.000.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούν, πάντως, πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, επιμένοντας πως δεν θα ήταν καλό σήμα προς τους εταίρους μας να αμφισβητηθούν συμφωνημένοι στόχοι μεταξύ Αθήνας και των δανειστών μας.

Που ποντάρει η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση, πάντως, ποντάρουν αρκετά και στην πολιτική διαχείριση της διαπραγμάτευσης. Αυτό διεφάνη ανάγλυφα και στη χθεσινή ομιλία του κυρίου Σαμαρά στο πλαίσιο του Athens Forum 2014, που διοργάνωσαν οι εφημερίδες Herald Tribune και Καθημερινή, καθώς ο πρωθυπουργός ανακίνησε τον κίνδυνο του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, χωρίς να τους κατονομάζει, για να προειδοποιήσει τους εταίρους μας ότι περαιτέρω πίεση προς την κυβέρνηση κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση ευνοεί ακραίες φωνές, που στόχο έχουν την αναστολή της εθνικής προσπάθειας για υπέρβαση της κρίσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε χαρακτηριστικά: “Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα, που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Δεν γνωρίζω πολλές κοινωνίες, που θα μπορούσαν να αντέξουν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα δίκαια παράπονα ο ελληνικός λαός δεν αγκάλιασε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Δεν θα υπάρξει Δημοκρατία της Βαϊμάρης στην Ελλάδα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δικές του δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου διέγνωσε κόπωση στην ελληνική κοινωνία τονίζοντας πως “τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα”.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *