Η ελληνική επένδυση στην Πολωνία που έχει «γεννήσει» υπεραξίες 1,6 δις. ευρώ

1Πριν από οκτώ χρόνια, όταν ο επιχειρηματίας έβαζε περί τα 600 εκατ. ευρώ στην αγορά της Πολωνίας, προφανώς αποσκοπούσε στην παραγωγή υπεραξιών. Σήμερα, μάλλον θα… αισθάνεται περισσότερο από δικαιωμένος καθώς αυτό που κόστισε προ 8ετίας περί τα 600 εκατ. ευρώ, σήμερα αποτιμάται τουλάχιστον 2,2 δις. ευρώ. Θα «κλειδώσει» ο επιχειρηματίας την υπεραξία; Παρά τις φήμες ότι ήρθε η ώρα της ρευστοποίησης, στελέχη από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι ο δρόμος μέχρι να φτάσει αυτή τη στιγμή είναι ακόμη μακρύς. Προς το παρόν, στον ορίζοντα υπάρχουν νέες επενδύσεις και προσπάθεια για περαιτέρω διεύρυνση το μεριδίου αγοράς.

Ο λόγος για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό ο οποίος μέσω των εταιρειών συμφερόντων του, είναι βασικός μέτοχος της πολωνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play (P4). Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φέρουν τις εταιρείες Tollerton (συµφερόντων Olympia Development) και Novator να εξετάζουν το ενδεχόµενο µεταβίβασης της συµµετοχής τους (50,3% και 49,7% αντίστοιχα) στην P4, έναντι 1,8 δις ευρώ. Υπάρχουν αγοραστές; Οι ίδιες πληροφορίες, αναδεικνύουν σε αυτό το ρόλο τις εταιρείες Telenor και ΤeliaSonera αλλά και την αμερικανική Liberty Global.

«Είναι νωρίς ακόμη να εξετάσουμε σενάρια πώλησης» απαντούν πηγές από το περιβάλλον του κ. Γερμανού. Όπως και να’χει το γεγονός είναι ότι οι υπεραξίες μαμούθ έχουν ήδη γεννηθεί.

Η P4 είναι ο τέταρτος παίκτης της Πολωνικής αγοράς, με συνδρομητική βάση 13 εκατομμυρίων, η οποία αυξάνεται με ρυθμό 15,5% κατ’ έτος.Πρόσφατα η εταιρία απέκτησε νέα τμήματα φάσματος 4G στην Πολωνία. Σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρίας, η P4 απέκτησε μέσα από τον διαγωνισμό της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών ένα τμήμα φάσματος στα 800MHz block και τέσσερα τμήματα στα 2.6GHz.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Όμιλος του Πάνου Γερμανού, εκτός από την Play, απαρτίζεται από τα καταστήματα Public, τη Συστήματα Sunlight, που πλέον έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη στον τομέα της βιομηχανίας αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και τη Westnet Distribution, που δραστηριοποιείται στον κλάδο διανομής προϊόντων τεχνολογίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *