Η ώρα του ανασχηματισμού: Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν, ποιοι μετακινούνται

Τρέχει να προλάβει ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας νέα φαινόμενα τύπου Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου καθώς τουλάχιστον άλλοι τρεις υπουργοί έκαναν αίτηση ή ελάμβαναν το επίδομα ενοικίου και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ένας περιορισμένος ανασχηματισμός.

Ο ανασχηματισμός θα έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό πολιτικό αντικειμενικό σκοπό. Θα επιδιωχθεί α διατηρηθεί η αίσθηση του «αδιάφθορου»

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την κυβέρνηση και ο Α.Τσίπρας θα θελήσει να πείσει την κοινωνία για ακόμα μια φορά ότι το ηθικό πλεονέκτημα το έχει η κυβέρνησή του ακόμα.

Από την Τρίπολη χθες βράδυ, όπου μίλησε στο περιφερειακό συνέδριο της Πελοποννήσου, ο πρωθυπουργός είπε για το περιβόητο επίδομα ενοικίου, που θέσπισε η δική του κυβέρνηση το 2015 «ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες».

Επέμεινε πάντως στην διαφορετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ: «Άλλοι έχουν την ευθιξία να παραιτούνται για 23.000 και άλλοι να εξαφανίζονται για 23 δισ. διότι τόσο κόστισε το πάρτι στην Υγεία», είπε χαρακτηριστικά.

Να είμαστε ειλικρινείς: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν πείθουν.

Ενδεχομένως οι σχετικές αποφάσεις για τον ανασχηματισμό να ανακοινωθούν ακόμη και μέχρι το μεσημέρι.

Ξεκινάει από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση να είναι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού, που άφησε κενή ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ίσως να υπάρξει και μια έκπληξη με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου αυτού από τον Νίκο Παππά.

Τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου διεκδικούν πολλοί, με μεγάλη πιθανότητα να αναβαθμιστεί κάποιος από την ιεραρχία του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζεται σχετικά θέματα με το χαρτοφυλάκιο της παραιτηθείσας υπουργού.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να είναι το τρίτο υπουργείο, στο οποίο θα γίνουν αλλαγές, αφού η απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα είναι για πρώτη φορά τόσο πιθανή, σχεδόν βέβαιη.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό διεκδικεί ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, εκτός κι αν γίνει τελικά η μετακίνηση του Δημήτρη Βίτσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το άλλο υπουργείο, όπου θα γίνουν αλλαγές είναι το Παιδείας. Πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώστας Ζουράρης, που έχει αποχωρήσει εδώ και ένα μήνα – πιθανότατα με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που ανήκει στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι λόγω ποσόστωσης στην κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβουν κάποια κυβερνητική θέση προς αντικατάσταση.

Η υπόθεση με το επίδομα ενοικίου δεν τελειώνει εδώ καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης έκανε αίτηση για το επίδομα και εγκρίθηκαν 7000 ευρώ, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τα εισέπραξε ποτέ γιατί δεν είχε τελικά πρόβλημα στέγασης στην Αθήνα.

Με συνεχείς δηλώσεις του χθες προσπαθεί να πείσει ότι δεν φέρει κάποια ευθύνη αλλά μόνο το γεγονός ότι αιτήθηκε του επιδόματος τον βάζει αυτόματα στο στόχαστρο.

Σε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι ή δεν έχουν δουλειά ή δουλεύουν για 500 ευρώ και με το ζόρι επιβιώνουν, το να έχει κάποιος που παίρνει 7.000 ευρώ μηνιαίως, επίδομα ενοικίου, φαντάζει το λιγότερο παρανοϊκό.

Δεν έχουν κατανοήσει ακόμα οι περισσότεροι πολιτικοί, είτε αριστεροί είτε δεξιοί είτε κεντρώοι, τι σημαίνει να ζει κάποιος με 500 ευρώ και με βαριά φορολογία στο κεφάλι και πως είναι να ζει κάποιος με 7.000 ευρώ και παροχές για 12.000 συν μια φορολόγηση η οποία είναι για… γέλια.

Θέμα υπάρχει και για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έχει προκαλέσει και αυτός με την σειρά του πολλά ζητήματα.

Πάντως θεωρείται μάλλον δύσκολο να αλλάξει κι αυτόν ο κ. Τσίπρας σε τούτο τον ανασχηματισμό.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το όνομα της οποίας συνδέθηκε ως εμπόδιο για την επένδυση στο Ελληνικό και επιπλέον συγκεντρώνει αρνητικές κρίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αντικατασταθεί είτε από τον Νίκο Φίλη είτε απο τον Νίκο Ξυδάκη.

Υπό αμφισβήτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τον Πάνο Κουρουμπλή. Ακόμα και αν φύγει, δεν θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα καθώς θα βρει θέση σε κάποιο άλλο υπουργείο

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *