Ιερώνυμος: «Δεν είναι ώρα για σύγκρουση, το καράβι βουλιάζει»

1Μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, έστειλε από το βήμα της επιτροπής ελληνισμού της διασποράς της Βουλής, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος. Απευθυνόμενος στους βουλευτές μίλησε για σειρά ζητημάτων, από τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας ως και τις αιχμές στην παρούσας κυβέρνηση, ενώ δεν παρέλλειψε να αναφερθεί και σε οικόπεδο στη πλατεία Μαβίλη που διεκδικεί η εκκλησία από το κράτος.

« Όλοι μας έχουμε παιδικές αρρώστιες και ιδεοληψίες που μας σπρώχνουν αλλά δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δεν είναι ο καιρός για τέτοια. Το καράβι βουλιάζει και αν βουλιάξει ούτε ο μούτσος σώζεται ούτε ο καπετάνιος».

Σημείωσε ακόμα ότι δεν είναι πρόθεση της εκκλησίας να καταστρέψει το νόμο και το κράτος αλλά να τα συμπληρώσει εκεί που υπάρχουν δηλαδή ελλείψεις.

«Ναι η πρότασή μου, διακριτοί ρόλοι αλλά καθαροί! Να μη βαραίνουν από τη μια πλευρά! Και να προσθέσουμε όταν είναι ανάγκη απαραίτητη συνεργασία», δήλωσε αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ κράτους-εκκλησίας, αναφέροντας ωστόσο πως δεν αναγνωρίζει τη λέξη «χωρισμός». « Η εκκλησίας δεν έχει τέτοια φράση στη ποιμαντική της γιατί δεν χωρίζει, δε διώχνει! Θες να φύγεις πάρε τα πράγματά σου, εμείς δεν σε διώχνουμε όμως. Αν όμως καταστραφείς και θυμηθείς το σπίτι του πατέρα και γυρίσεις εγώ είμαι εδώ! Όποιος δεν μας θέλει φεύγει και όποτε θέλει ας ξαναγυρίσει», πρόσθεσε με νόημα.

Έστειλε μήνυμα μάλιστα και στο εσωτερικό της εκκλησίας λέγοντας πως αυτοί που «θέλουν να κάνουν τα δικά τους δεν θα τους βγει σε καλό».

Ο αρχιεπίσκοπος αφού τόνισε πως οι δικτατορίες στην Ελλάδα, ρήμαξαν την εκκλησία, σημείωσε πως επί Κονδύλη, παραχωρήθηκε όλο το τετράγωνο από τη μονή Πετράκη ως τη πλατεία Μαβίλη στο κράτος. Ωστόσο επειδή όπως είπε, δεν τηρήθηκαν οι όροι της παραχώρησης η εκκλησία το διεκδίκησε αλλά το δικαστήριο δεν της το επέστρεψε επειδή δεν είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως η εκκλησίας είναι δημοκρατικός χώρος που ο καθένας εκφράζεται ανάλογα με τις απόψεις του. Μάλιστα όταν στην τοποθέτησή του παρενέβη η κ. Καβαδία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας τον αν αυτό ισχύει «ακόμα και όταν κηρύττεται το μίσος», εκείνος απάντησε: «Ακόμα και αν οι φωνές αυτές είναι μίσους; «αυτοί οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν ανθρώπους; Θα του πω ότι είσαι λάθος γραμμή αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *