Νέα μελέτη! Κίνδυνος κατάθλιψης από την «κατασκοπεία» στο Facebook!

41Οι χρήστες του Facebook που μπαίνουν σε αυτό για να «κατασκοπεύουν» τους φίλους τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, η «κατασκοπεία» (που συνηθίζεται πάρα πολύ, λ.χ., ανάμεσα σε ζευγάρια τα οποία έχουν χωρίσει) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία, διότι συχνά παράγει αισθήματα ζήλειας.

Την σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Σιγκαπούρη σε 700 φοιτητές.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Computers in Human Behavior», το Facebook μπορεί να είναι μία ψυχαγωγική και υγιής δραστηριότητα όταν το χρησιμοποιεί κανείς για να διατηρεί την επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του, και για να μοιράζεται ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής του.

Όταν, όμως, χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί κανείς τον τρόπο ζωής, τις κοινωνικές δραστηριότητες ή/και την ικανοποίηση στην προσωπική ζωή άλλων ατόμων (δηλαδή παραμέτρους της ζωής που εύκολα μπορεί να γεννήσουν αισθήματα ζήλειας), ελλοχεύει κίνδυνος για την ψυχική υγεία.

«Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότερη ζήλεια ένιωθαν οι χρήστες του Facebook για τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής των φίλων τους, τόσο πιθανότερο ήταν να αναφέρουν αισθήματα καταθλίψεως», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάργκρετ Ντάφυ, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Επικοινωνίας στην Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Οι αναρτήσεις που συσχετίσθηκαν εντονότερα με την «κατασκοπεία» και την ζήλεια ήταν όσες αφορούσαν ακριβές διακοπές, απόκτηση νέου αυτοκινήτου ή σπιτιού, καθώς και ευτυχισμένες νέες σχέσεις.

«Όταν το Facebook χρησιμοποιείται για να συγκρίνει κάποιος, έστω και ακούσια, τη δική του ζωή με εκείνη των άλλων, οι συνέπειες για το άτομο είναι σοβαρές – και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είναι ενημερωμένοι γι’ αυτό τον κίνδυνο», τόνισε η δρ Ντάφυ.

Web Only

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *