Οι συμμορίες της Ιαπωνίας – Ειδικό αστυνομικό σώμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος

1Φόβος και τρόμος στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μετά τη διάσπαση της yakuza, της μεγαλύτερης συμμορίας γκάνγκστερ. Οι αρχές θέλουν να προλάβουν το αιματοκύλισμα.

η Ιαπωνική Αστυνομία ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής αστυνομικής ομάδας δράσης με στόχο να αναχαιτίσει τον πόλεμο που αναμένεται να ξεσπάσει μεταξύ συμμοριών γκάνγκστερ μετά τη διάσπαση του μεγαλύτερου συνδικάτου εγκλήματος της χώρας, της περίφημης Yamaguchi-gumi (γνωστή και ως yakuza).

Η yakuza διασπάστηκε στο τέλος του 2015 και έκτοτε η Ιαπωνική Αστυνομία έχει προβεί σε σειρά εφόδων και συλλήψεων. Ωστόσο υπάρχει έντονος φόβος ότι η διάσπαση της παράνομης ομάδας θα πυροδοτήσει έντονες και επικίνδυνες συγκρούσεις, τέτοιες που δεν έχει δει η ιαπωνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες.

Ο ισχυρός επικεφαλής της ιαπωνικής yakuza, ο Kenichi Shinoda ή αλλιώς Shinobu Tsukasa φωτογραφημένος το 2011 μετά την αποφυλάκισή του

Η συμμορία yakuza εδράζεται στην πόλη Κόμπε (Δυτική Ιαπωνία) και διασπάστηκε πέρσι όταν κορυφαία μέλη της αποχώρισαν και δημιούργησαν μία νέα ομάδα. Αυτό το γεγονός θορύβησε τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες προβλέπουν αιματηρές μάχες μεταξύ εγκληματιών, αντίστοιχες με εκείνες που έζησε η χώρα τη δεκαετία του 1980, όταν και πάλι οι συμμορίες συγκρούονταν μεταξύ τους σκορπώντας τον όλεθρο σε ολόκληρη την Ιαπωνία.

Μάλιστα χθες ο αρχηγός της Αστυνομίας έκανε λόγω και για τα νέα κεντρικά κρησφύγετα των συμμοριών, απ΄όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι επιθέσεις.

Συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή βρέθηκαν δύο σφαίρες μέσα σε γραφείο της νέας συμμορίας που δημιουργήθηκε στην πόλη Μίτο, βορειοανατολικά του Τόκιο. Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρέθηκαν και τρεις σφαίρες σφηνωμένες στον τοίχο του ίδιου γραφείου. Ωστόσο δεν υπάρχουν τραυματίες.


Μέλη της συμμορίας yakuza επιδεικνύουν τα τατουάζ τους στο φημισμένο Φεστιβάλ Sajna Matsuri του Τόκιο που λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο

Το περιστατικό με τις σφαίρες συνέβη μετά τη σύλληψη 40χρονου γκάνγκστερ το περασμένο Σάββατο, με την κατηγορία ότι οδηγούσε κλεμμένο φορτηγάκι – έξω από το εν λόγω γραφείο.

«Πιστεύουμε ότι τα δύο περιστατικά αποτελούν μέρος των πρόσφατων συγκρούσεων, ανάμεσα στη συμμορία Yamaguchi-gumi και στην ομάδα που αποσχίστηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας του Μίτο.

«Ως εκ τούτου ισχυροποιούμε την ασφάλεια και παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις».
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, από το τέλος του Φεβρουαρίου έχουν γίνει καταγγελίες για τουλάχιστον 12 ανάλογες περιπτώσεις.

Πρώην αφεντικό της yakuza επιδεικνύει τα τατουάζ του αλλά δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του

Στην επαρχία Τογιάμα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιαπωνίας, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα ένα μέλος της νέας γκανγκστερικής ομάδας, με την υποψία ότι εκινείτο απειλητικά κατά της αντίπαλης συμμορίας Yamaguchi-gumi.

Η ιαπωνική yakuza, όπως η ιταλική και η κινεζική μαφία, διαχειρίζεται τα πάντα στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος: από τζόγο, ναρκωτικά και εμπόριο λευκής σαρκός μέχρι τοκογλυφία, προστασία και διαφθορά. Πρόκειται για μια κατάσταση αιώνων, η οποία όμως πήρε τη σημερινή μορφή της μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο λαός της Ιαπωνίας ζούσε για χρόνια σε συνθήκες εξαθλίωσης.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *