Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύει την Κεντροαριστερά με την Κωλοτούμπα…

Γιώργος Κουβαράς ….
Υπάρχουν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο παλιό ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου. Το κακό είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργείται η εντύπωση ότι τείνει να το πιστέψει και ο ίδιος.
Και φαίνεται ότι αυτή η ψευδαίσθηση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική του στρατηγική.
Αυτό που έχει κατά νου σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει αρκετά με αυτό που επιχείρησε και πέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και σε ολόκληρη τη δεκαετία του ’80. Οπως ο Ανδρέας εμφανίστηκε τότε με το ΠΑΣΟΚ ως ο ηγέτης των λεγόμενων «προοδευτικών δυνάμεων του τόπου», έτσι σήμερα και ο Αλέξης προσδοκά να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με αριστερό πρόσημο, για να εκφράσει ευρύτερες δυνάμεις στο πλαίσιο του νέου δικομματισμού.
Ως μέρος αυτής της στρατηγικής, μάλιστα, θα δούμε να ξεδιπλώνονται από το φθινόπωρο πρωτοβουλίες συνταγματικής αναθεώρησης και άλλων θεσμικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στη συγκρότηση «προοδευτικής» συμμαχίας στην κοινωνία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ακόμη και εντός της Βουλής, μέχρι να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές. Το σχέδιο φυσικά θα συνεχιστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές με pressing στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί τον Μάιο του 2014 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ (τότε Ελιά). Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί πρόθυμος να τους στηρίξει και το έχει ήδη διαμηνύσει σε αρκετούς. Ο στόχος φυσικά είναι καθαρά μικροκομματικός: σας στηρίζω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου έτσι κι αλλιώς με την απλή αναλογική χρειάζεστε συμμαχίες, για να μου φέρετε ψήφους στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Ο σχεδιασμός, μάλιστα, να γίνει ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μία Κυριακή πριν από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ώστε να συμπέσει με αυτές ο δεύτερος γύρος, όπου για την εκλογή των τοπικών αρχόντων απαιτείται το 50%+1, είναι αποκαλυπτικός των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου.
Το σχέδιο είναι προφανές, η επιτυχία του όμως λίαν αβέβαιη. Κυρίως γιατί πάσχει στη βάση του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να πείσουν ότι ηγούνται «προοδευτικής συμμαχίας». Αντιθέτως, μάλιστα, αν βασιστεί κανείς στα δικά τους επιχειρήματα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσες πιθανότητες έχουν να ηγηθούν «προοδευτικού μετώπου», άλλες τόσες έχουν να ηγηθούν «ακραίου δεξιού μετώπου». Και εξηγούμαι: ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη του κόμματός του επαναλαμβάνουν διαρκώς το τελευταίο διάστημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει στρίψει προς την Ακροδεξιά και είναι δέσμιος των «ακραίων» του κόμματός του. Γιατί; Επειδή πήγε κόντρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή στήριξε τα συλλαλητήρια, επειδή το κόμμα του δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια κ.λπ. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ορίζουν ως «ακροδεξιές» όλες τις επιλογές που κάνει και ο κυβερνητικός τους εταίρος Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. Αρα κυβερνούν με την «Ακροδεξιά» -κατά τη δική τους εκτίμηση- και ταυτόχρονα θέλουν να συγκροτήσουν «συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων» κατά της «Ακροδεξιάς».
Το έργο που παρακολουθούμε θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Η αλαζονεία της εξουσίας δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ την πεποίθηση ότι μπορεί να κάνει αιωνίως «κωλοτούμπες» (από το αντιμνημόνιο στο μνημόνιο, από τον αντιαμερικανισμό στον φιλοαμερικανισμό, από τον αντι-νατοϊσμό στον φιλο-νατοϊσμό και από τους εναγκαλισμούς με τον δεξιό Καμμένο στα σχέδια για κεντροαριστερούς εναγκαλισμούς). Η ιδέα όμως ότι η νέα Κεντροαριστερά θα έχει ως βάση τις κωλοτούμπες μπορεί να είναι καλή για το τσίρκο, όχι όμως και για την πολιτική προοπτική ενός χώρου που κυριάρχησε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι όταν λες ψέματα πολλές φορές και αλλάζεις πρόσωπα σαν χαμαιλέοντας, στο τέλος δεν σε πιστεύει κανείς. Κυριακή κοντή γιορτή, όταν μιλήσουν οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, εκτός εισαγωγικών. Labels Άρθρα Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Πηγή – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *