Ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαιώνει το μπλοκάρισμα της συμφωνίας με τα Σκόπια

Επιβεβαιώνεται η το μπλοκάρισμα της συμφωνίας για το θέμα του Σκοπιανού.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε πριν από λίγο ότι θεωρεί “μη ρεαλιστική τη λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία»”, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το (προσωρινό;) μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων το Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

Με τη δήλωσή του αυτή η οποία έρχεται σε ακολουθία τη δήλωση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ ότι «αφήνουμε το όνομα για κάποια άλλη στιγμή» προσθέτοντας ότι η λύση του ζητήματος πρέπει να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία, αλλά και πληροφοριών από Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα δε θα συναινέσει σε ονομασία όπου να περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» ξεκαθαρίζεται πλέον με σαφήνεια ότι δεν είναι ώριμη η διαπραγμάτευση για να οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση

Περίπου σε αυτό το απαισιόδοξο κλίμα κινήθηκε και η πρώτη συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη για το Σκοπιανό.

Σε αυτή συμμετείχαν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι με τη συνάντηση να γίνεται υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση, καθώς είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ποια είναι τα αποτελέσματα της πρώτης, αλλά εάν κρίνει κανείς απο τις δηλώσεις Νίμιτς αυτά δε προδιαγράφουν αισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό να συναντηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *