Ρε θα μας τρελάνουν αυτοί,δείτε πως θα αλλάξει μέσα σε μια βραδιά ο επιχειρηματικός χάρτης της Ελλάδας!

1Απίστευτες εξελίξεις…Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για να προλάβει τα πάντα!! Την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και φυσικά την πρώτη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου.

Η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει να είναι έτοιμο και το πλάνο που θα φορά τα κόκκινα δάνεια.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ήδη το πρώτο σοβαρό βήμα έγινε, με την αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, που περιλαμβανόταν στα προαπαιτούμενα μέτρα και οι τράπεζες θα αρχίσουν εντός των επομένων ημερών να στέλνω τα μαγικά χαρτάκια σε όσους έχουν πάρει δάνειο και αυτό έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και μη εξυπηρετούμενο.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει:

* Τροποποιήσεις στις διατάξεις περί αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων, ώστε να καλύπτονται όλοι οι εμπορικοί οφειλέτες, να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών για την προώθηση της αποτελεσματικής αποκατάστασης των βιώσιμων οφειλετών και μιας πιο αποτελεσματικής διαδικασίας εκκαθάρισης για τους μη βιώσιμους οφειλέτες και μείωσης της περιόδου χορήγησης απαλλαγής σε τρία έτη για τους επιχειρηματίες.

* Το ΤΧΣ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα παράσχει ανάλυση, με σκοπό τον προσδιορισμό των μη κανονιστικών περιορισμών και για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

* Έως τον Δεκέμβριο οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει κατάλληλους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των οφειλετών αυτών με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά χρέη.

Η αναδιάρθρωση των δανείων των τραπεζών θα αλλάξει εκ βάθρων τον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας και αυτό είναι λογικό! Θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα και να ορθοποδήσουν και άλλες πάλι που θα βαρέσουν «κανόνι» και θα κλείσουν ή θα εξαγοραστούν σε πολύ χαμηλή τιμή από επενδυτές
16 χιλιάδες επιχειρήσεις, το 2014 είχαν συνολικό δανεισμό στις τράπεζες περίπου 98,5 δισ. ευρώ. Από αυτές, περίπου 6 χιλιάδες εμφάνιζαν καθυστέρηση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, με το ύψος των καθυστερήσεων να προσεγγίζει τα 28,5 δισ. ευρώ. Επίσης, το 1/3 των δανείων σε καθυστέρηση αφορά σε περίπου 800 μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραφιλολογία που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, περί πώλησης κόκκινων δανείων σε ξένα funds, κίνηση η οποία στηρίζεται και από το ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ επιμένει πως η προώθηση των κόκκινων αυτών δανείων είναι επιτακτική αν το πολιτικό σύστημα της χώρας μας θέλει να δει βελτίωση των τραπεζών. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς κόκκινων δανείων.

Ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα στελέχη ξένων funds που εξειδικεύονται στις αγορές κόκκινων δανείων και έχουν βάλει στο μάτι επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού κλάδου, δηλαδή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με μεγάλα «ανοίγματα» στις τράπεζες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *