Ρουμανία – Φωτογραφίες σοκ: Η στιγμή που ξεσπά η φωτιά σε night club

1Είναι η στιγμή που τα πυροτεχνήματα ανάβουν και κανείς δεν φαντάζεται πως δευτερόλεπτα μετά θα προκληθεί μια τραγωδία, μια από τις χειρότερες που έχουν συμβεί ποτέ στην ιστορία της Ρουμανίας. Μια τραγωδία με 27 νεκρούς και περισσότερους από 180 τραυματίες. Τριήμερο πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Ρουμανίας.

Τα μέλη του συγκροτήματος Goodbye to Gravity βρίσκονται στη σκηνή του νυχτερινού κλαμπ Colectiv στο Βουκουρέστι. Ένα από τα πιο δημοφιλή club της ρουμανικής πρωτεύουσας, ένα πρώην εργοστάσιο που έγινε χώρος διασκέδασης. Και από τα ξημερώματα του Σαββάτου (31.10.2015) χώρος τραγωδίας.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους 14χρονα παιδιά, βρίσκονταν το βράδυ της Παρασκευής στο Colectiv για να δουν τη συναυλία των Goodbye to Gravity, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου τους άλμπουμ. Όλα ήταν έτοιμα, η συναυλία ξεκίνησε και δεν ήταν δυνατόν να λείπουν τα πυροτεχνήματα.

Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς ξεκινούσε το σόου με τα πυροτεχνήματα. Αυτή τη στιγμή έχει “αιχμαλωτίσει” ο φωτογραφικός φακός. Τουλάχιστον 184 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν περισσότεροι από 500 νέοι ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στη μοναδική έξοδο κινδύνου του νάιτκλαμπ Colectiv που στεγαζόταν στο υπόγειο ενός πρώην εργοστασίου υποδημάτων.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, επικράτησε πανικός! Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα και άμεσα επικράτησε πανικός. Στο κέντρο, που κάποτε ήταν εργοστάσιο, υπήρχε ΜΙΑ έξοδος. Η δεύτερη ήταν κλειδωμένη! Επικράτησε συνωστισμός.

Άλλοι ποδοπατήθηκαν, άλλοι δηλητηριάστηκαν από τους καπνούς ή κάηκαν ζωντανοί. Την ώρα της τραγωδίας στο Colectiv βρίσκονταν περίπου 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά 14 ετών. Είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του ροκ συγκροτήματος Goodbye to Gravity, στο πλαίσιο της προώθησης του νέου του άλμπουμ.

Υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, αφού 25 από τους τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής, νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα στην ιστορία της Ρουμανίας.

“Οι άνθρωποι που έτρεχαν να βγουν από το κλαμπ ποδοπατήθηκαν”, είπε ένας νεαρός άνδρας που γλίτωσε, χάνοντας μόνο τα παπούτσια του. Μια γυναίκα, η οποία τραυματίστηκε πολύ ελαφρά, περιέγραψε πώς τυλίχθηκε στις φλόγες η αίθουσα. “Μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, η οροφή φλεγόταν. Τα επόμενα τρία, τρέξαμε προς την πόρτα” είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ραέντ Αραφάτ είπε ότι ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί οι 17 από τους 27 νεκρούς και από τους τραυματίες οι 146 παραμένουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν. Οι περισσότεροι φέρουν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνούς ή τραυματίστηκαν κατά το ποδοπάτημα. Η διεύθυνση του κλαμπ, σύμφωνα με τον Αραφάτ, δεν είχε ζητήσει άδεια για τη χρήση πυροτεχνημάτων, ούτε της είχε δοθεί το ελεύθερο από την πυροσβεστική υπηρεσία να τα χρησιμοποιήσει σε κλειστό χώρο.

“Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, αν λάβουμε υπόψη μας τη σοβαρότητα της κατάστασης ορισμένων τραυματιών”, πρόσθεσε ο υπουργός μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιοάνις επισκέφθηκε τους τραυματίες στα νοσοκομεία και άναψε ένα κερί έξω από το νυχτερινό κέντρο. Περίπου 600 εθελοντές έσπευσαν να δωρίσουν αίμα. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα νάιτκλαμπ της χώρας για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανονισμοί πυρασφάλειας.

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. “Θλίβομαι βαθιά που οι ζωές τόσων πολλών νέων χάθηκαν τόσο τραγικά. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν, με τους φίλους τους και με όσους εκείνους που εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τα θύματα”, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ – Φωτογραφίες: Reuters

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *