Σαρώνει η Μαρί Λεπέν στη Γαλλία – Ο ΕΝΦΙΑ η … “Τριελβερέρ” της Ελλάδας

2Μεγάλη ευνοημένη από την κατάρρευση του διπολικού γαλλιού συστήματος κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς αποδεικνύεται είναι η ηγέτης των εθνικιστών Μαρί Λεπών και το γαλλικό εθνικιστικό κόμμα του Εθνικού Μετώπου.

Πρώτα, το σκάνδαλο της απατημένης Βαλερί Τριερβελέρ που στόλισε με ελάχιστα κολακευτικό τρόπο το πορτρέτο του Ολάντ, σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί, μπλέκεται θολά στο κάδρο της υπόθεσης Air Cocaine.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η Monde δημοσίευσε πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες το όνομα του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται στο περιθώριο της δικογραφίας γύρω από την υπόθεση «Air Cocaine».

Η υπόθεση αφορά αρχικά τον Στεφάν Κουρμπί, επιχειρηματία που κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών. Το πρόβλημα για τον Σαρκοζί, που δεν του είναι καθόλου ξένα τα σκάνδαλα, είναι ότι στην εταιρεία του Κουρμπί, τη Lov Group, είχαν τιμολογηθεί τρία ταξίδια του τέως προέδρου με ιδιωτικό τζετ στο εξωτερικό.

Ο Σαρκοζί, εμπλέκεται στο περιθώριο της υπόθεσης και, φυσικά, όχι στη διακίνηση ναρκωτικών. Όμως η σκιά της εμπλοκής του φτάνει για να πέσει βαριά στις όποιες φιλοδοξίες του να ανέβει ξανά στο κεντροδεξιό UMP.

Το διχασμένο και UMP είναι η αχίλλειος πτέρνα του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Η εκλογική δυναμική του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν ήταν τα τελευταία χρόνια σταθερά αυξανόμενη, αλλά η δυστυχία της κεντροδεξιάς ήταν ένα από τους -αρκετούς- παράγοντες που την ευνοούν τώρα.

Από την άλλη η φθορά του προέδρου Ολάντ, η οποία έχει φτάσει στο απόγειό της τις τελευταίες ημέρες.

Η ρητορική της Λεπέν, που ελίσσεται μεταξύ ανοικτά αντι-λάθρο ρητορικής και της επίκλησης στις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες, στόχευε πάντα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του γαλλικού σώματος ψηφοφόρων που κοιτούσαν προς το UMP.

Όπως λοιπόν συνέβη και στην Ελλάδα, η αποδυνάμωση του UMP (αντίστοιχα της ΝΔ) έθρεψε το Εθνικό Μέτωπο (αντίστοιχα τον Λαϊκό Σύνδεσμο).

Κάθε πλήγμα στο UMP καταλήγει να αφήνει το έδαφος ελεύθερο για τη Λεπέν. Η δυναμική της πραγμτικά δεν έχει όριο: Πολλοί μιλούν γοα βέβαιαη νίκη αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές.

Στην άλλη πλευρά, το θερμότερο μέτωπο του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, η βουτιά της δημοτικότητας του Ολάντ είναι απίστευτη: Το 13% της αποδοχής του είναι κάτι παραπάνω από το χαμηλότερο ποσοστό που έχει υποστεί ποτέ γάλλος πρόεδρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πολέμο.

Ολα δουλεύουν για τους εθνικιστές στην Γαλλία. Και όχι μόνο. Ανατολικότερα δεν έχουν Τριελβερέρ, έχουν όμως ΕΝΦΙΑ…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *