Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις στο Παρίσι με την τρόικα

paris1960-thumb-largeΤις προόδους που αφορούν στα θέματα οικονομικών παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στους εκπροσώπους της τρόικας, Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), στο Παρίσι. Οι συζητήσεις με την τρόικα διεξάγονται σε θετικό κλίμα, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελληνική αποστολή παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2014. Η συνάντηση γίνεται στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Όπως αναφέρεται από πηγές, στην παρουσίαση καταγράφηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι εντός στόχων για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ τονίστηκε πως υπάρχει ανάγκη της έμπρακτης αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού αλλά και των επιτυχιών της ελληνικής οικονομίας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Προσερχόμενος στη συνάντηση του Παρισιού, της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της τρόικας. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε: «Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο, και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα».

Στην πρώτη αυτή συνάντηση η ελληνική πλευρά που αποτελείται από τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη μαζί με τους συμβούλους του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρο και Χρ. Λαζαρίδη έχουν ως πρωταρχικό σκοπό να παρουσιάσουν τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας για το 2013-2014, την θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμό του 2014 και τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2014 που είναι θετικά με σκοπό να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών από την μεριά της Τρόικα.

Σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι επίσης να παρουσιάσει τον όγκο δουλειάς που έχει γίνει από τις 17 Ιουλίου που έφυγε η Τρόικα από την Αθήνα αλλά και να βρεθούν τα σημεία στα οποία πρέπει από εδώ και εμπρός να επικεντρωθεί η ελληνική πλευρά καθώς ο όγκος των εκκρεμοτήτων είναι τεράστιος και πολύ πιθανό να μην μπορέσει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς όταν λήγει και το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.

Έτσι ξεκινώντας από τα επιτεύγματα του 2014 και βρίσκοντας τα σημεία σύγκλισης από την αρχή η ελληνική ομάδα ευελπιστεί να αποφύγει αυτό που είχε συμβεί στην διαπραγμάτευση του 2013 που είχε διαρκέσει πάνω από 7 μήνες. Στην σημερινή συνάντηση επίσης θα είναι παρών ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αναστασάτος αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Προσαρμογής κ. Μαματζάκης.

Από την μεριά της Τρόικα στο Παρίσι βρίσκονται οι τρεις εκπρόσωποι του ΔΝΤ με τον καινούργιο επικεφαλής για την Ελλάδα Ρισί Γκογιάλ στην θέση του Πόουλ Τόμσεν, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χώρα μας Ντέκλαν Κοστέλο μαζί με τον ειδικό για τα θέματα της Ελλάδας Γκαμπριέλε Γουίντιτσι ενώ από την πλευρά της ΕΚΤ βρίσκεται ο εκπρόσωπος της Κλάους Μαζούχ μαζί με τον αναπληρωτή του.

Αύριο αναμένονται οι συναντήσεις με τους Έλληνες υπουργούς ξεκινώντας με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δένδια, μετά με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση , Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου και τέλος με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. Την Πέμπτη , που είναι και η τελευταία μέρα των συναντήσεων θα γίνει μία ανακεφαλαίωση των συμφωνηθέντων.

 

πηγη http://www.kathimerini.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *