Σε ολα τα ρακάδικα ακούγεται αυτό το τραγούδι!

1της Ιουλίας Στεφάνου

Στα ρακάδικα, που ηρθαν για να μείνουν, η νεολαία διασκεδάζει οικονομικά και έντονα, διαμορφώνοντας τις νεες τάσεις! Ένα τραγούδι που ακούγεται σε όλα τα ρακάδικα μας έκανε να θέλουμε να το ψάξουμε περισσότερο, και να ερευνήσουμε γιατι έχει αγαπηθεί και χορευτεί τοσο πολύ.

Χρησιμοποιώντας το, διάσημο πλέον και υπερβολικά χρήσιμο, Shazam, ανακαλύψαμε τον τίτλο του, και τον καλλιτέχνη. «Ηταν Τρελός» λοιπον το όνομά του, και Βασίλης Αρχιτεκτονίδης ο ερμηνευτής. Η εκπληξη όμως ήταν στον συνθέτη, και τότε καταλάβαμε γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία. Γραμμένο από τις αδελφές Ιωάννα&Αρετή Σπανομάρκου, τις δύο νεαρές μουσικοσυνθέτριες/στιχουργούς που εχουν ταράξει τα νερά της δισκογραφίας, επαναφέροντας από το 2012 και μετά το μπουζούκι, το ρεμπέτικο, το αληθινο λαϊκό! Ναι, ναι καλά θυμάστε, εκείνες έγραψαν το τεράστιο hit «Φοιτητη-Φοιτητη» που ακούγαμε τότε σε όλα τα φοιτητικά κλαμπάκια. Εκείνο το χασαποσέρβικο που ένωνε σε μια αγκαλιά και μια παρέα όλο τον κόσμο μέσα στα κέντρα διασκέδασης. Δεν υπήρχε μαγαζί που να σέβεται τον εαυτό του που να μην το έβαζε. Φαίνεται πως οι αδελφες Σπανομάρκου έχουν το μυστικό της επιτυχίας, δεν εξηγείται αλλιώς.

Παμε τώρα στο τραγούδι «Ηταν Τρελός», ένα τραγούδι με αδιαμφισβήτητα κρητικό ήχο, δυνατό μπάσο, έντονο ρυθμό, και μια ερμηνεία κάτι ανάμεσα σε Μάλαμα και Ιωαννίδη. Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης είναι πολύ καλός στα κρητικά, παρότι όπως προσδίδει το επίθετό του πρεπει να είναι πόντιος! Πολύ καλός μάλιστα, και όλοι τραγουδούν μαζί του το ρεφρεν, χτυπώντας τα ποδια με δυναμη κάτω (νέο trend, και ωραίο). Ψάχνοντας ακόμα λίγο, ανακαλύπτεις ότι το τραγούδι αυτό περιλαμβάνεται στον νέο, κοινωνικο-πολιτικό δίσκο των αδελφών Ιωάννα&Αρετή Σπανομάρκου, οποίος φαίνεται πως τελικά έχει περισσότερη απήχηση στην νεολαία, παρά στο μεγαλύτερο κοινό. Με τραγούδια που αφορούν την ανεργία, την διαφθορά, την απληστία των πολιτικών άγγιξαν το νεαρό κοινό, που πλέον έχει πάρει θέση και σχολιάζει τα κακώς κείμενα. Όχι αυτά τα τραγούδια προφανώς και δεν τα έχουμε ακούσει στο ραδιόφωνο, αλλά διαδίδονται από στόμα σε στόμα και τελικά τα απολαμβάνουμε από τα ηχεία των μικρών παρεϊστικών ρακάδικων και ρακομελάδικων!

Ακόμα κάτι που αρέσει σε αυτό το τραγούδι, είναι το βιολί του! Μα ναι, είναι φυσικό, αφού βιολί παίζει ο καταπληκτικός Ικαριώτης βιολιστής Νίκος Φάκαρος, που ξεσηκώνει την Ερμού στο πόδι, ο βιολιστής που έβγαλε τον κόσμο να χορευει στον δρόμο, σαν τους παλιούς καλούς καιρούς.

Τελικά επέστρεψε το καλό ποιοτικό τραγούδι, το τραγούδι με νόημα, όπως όλοι ελπίζαμε, και αυτό το οφείλουμε σε αυτά τα εκπληκτικά κορίτσια, τις αδελφές Ιωάννα&Αρετή Σπανομάρκου. Λυπόμαστε που αργήσαμε να τις ανακαλύψουμε, και που πρώτα έπρεπε να κερδίσουν πολλές διεθνείς διακρίσεις στο εξωτερικό, και μετά να τις μάθουμε εδώ. Δεν πειράζει, τώρα που τις μαθαμε, θα αναπληρώσουμε, αυτό είναι σίγουρο!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *