Τα προσωρινά τατουάζ είναι πιο επικίνδυνα από τα μόνιμα: Ο οργανισμός Υγείαςπροειδοποιείι

2Μία ζωγραφισμένη πεταλούδα, μπορεί να φαίνεται σαν μια εύκολη εναλλακτική λύση αντί γιατον πόνο και την μονιμότητα ενός πραγματικού τατουάζ, αλλά σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τα προσωρινά τατουάζ αποδεικνύονται πολύ πιο επικίνδυνα για το δέρμα.
Οπως αναφέρει το LiveScience, οι αξιωματούχοι του FDA, σε ένα σεμινάριο που έγινε στις 13 Μαΐου προειδοποίησαν ότι τα προσωρινά τατουάζ προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις στο δέρμα.

Οπως εξηγεί η επιδημιολόγος Κάθριν Χόλινγκερ, από το τμήμα καλλυντικών και χρωμάτων του FDA, τα συστατικά των καλλυντικών πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση του FDA πριν βγουν στην αγορά.

Η FDA μπορεί να λάβει μέτρα κατά των επιβλαβών προϊόντων, αλλά στην περίπτωση των προσωρινών τατουάζ , μπορεί να καθορίσει μόνο την ύπαρξη ενός προβλήματος, αν οι καταναλωτές παρέχουν εθελοντικές αναφορές για βλάβες.

Υπάρχουν μια σειρά από προσωρινά τατουάζ στην αγορά , όπως εξηγεί ο Μπχακτι Πετιγκάρα Χαρπ, χημικός στο τμήμα καλλυντικών και χρωμάτων του FDA. Πέρα από τα τατουάζ στάμπες, υπάρχουν κι εκείνα που χρησιμοποιούν φυτικές και συνθετικές χρωστικές ουσίες.

Ενα είδος προσωρινού τατουάζ είναι και η χέννα, μια πάστα γίνεται από τα ξηρά φύλλα του φυτού Lawsonia , το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για να ζωγραφίσουν περίπλοκα σχέδια στα χέρια και τα πόδια στις νύφες της Ινδίας και του Πακιστάν.

Ωστόσο, ενώ η κανονική χέννα είναι καφέ, ορισμένα προϊόντα χέννας αναμειγνύονται με βαφή μαλλιών που περιέχει π- φαινυλενοδιαμίνη ( PPD ) για να πετύχουν το μαύρο και το μπλε χρώμα. Η ουσία αυτή, δεν έχει λάβει έγκριση από το FDA για δερματική χρήση.

Επίσης, μια άλλη χρωστική ουσία, η jagua, προέρχεται από τον άγουρο καρπό της Αmericana Genipa, ένα δέντρο της Νότιας Αμερικής. Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου χρησιμοποιούν την jagua για τη διακόσμηση του σώματος και η ουσία τελευταία έχει έρθει και στις ΗΠΑ.

«Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτές τις ουσίες μπορεί να περιλαμβάνουν εξανθήματα και φουσκάλες και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ουλές, δερματικές αλλαγές και την αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο» εξηγεί η Χόλινγκερ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *