Τρέχουν να σώσουν πάλι την Disneyland του Παρισιού οι Αμερικάνοι

28To χέρι βαθιά στην τσέπη βάζει και πάλι η Walt Disney (DIS) για να βοηθήσει την Euro Disney, τη διαχειρίστρια του δοκιμαζόμενου θεματικού πάρκου Disneyland στο Παρίσι. Η αμερικανική μητρική θα τη στηρίξει με 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 420 εκατ. ευρώ αλλά και της μετατροπής του χρέους που οφείλει η Euro Disney σε μετοχές της γαλλικής εταιρείας.
Η μετοχή της εισηγμένης στο Παρίσι Euro Disney (EDL:FP) βρέθηκε να υποχωρεί χθες έως και 16% στον απόηχο της είδησης της δεύτερης μεγάλης ανακεφαλαιοποίησής της μέσα σε διάστημα δύο ετών. Η Euro Disney έχει να πραγματοποιήσει κέρδη από το 2008, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε πρόσφατα λόγω της μείωσης της επισκεψιμότητας σε μια γαλλική οικονομία που παραπαίει. Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να καταγράψει ζημιές ύψους έως και 120 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, με τις πωλήσεις να έχουν μειωθεί κατά 3%. Αντίθετα, ο τζίρος στο θεματικό πάρκο των ΗΠΑ και οι υπηρεσίες του θερέτρου έχουν ενισχυθεί κατά 8% το τρέχον έτος.
Η ανακεφαλαιοποίηση καταδεικνύει τη «συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη της Walt Disney στην Disneyland του Παρισιού, η οποία παραμένει ο Νο 1 τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη», ανέφερε η εταιρεία από το Μπέρμπανκ (Καλιφόρνια). Η Disney κατέχει σήμερα το 40% της Euro Disney, αλλά το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς η εταιρεία έχει δεσμευτεί να πάρει όποιες μετοχές δεν αγοραστούν από άλλους επενδυτές στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, ο οποίος κατέχει το 10%, δεν έχει αποκαλύψει αν προτίθεται να ενισχύσει το μερίδιό του, είπε στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής της Euro Disney.
Η 22χρονη ιστορία της Euro Disney δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη. Το προαστιακό της συγκρότημά δτο Παρίσι, το οποίο περιλαμβάνει την Disneyland του Παρισιού και το παρακείμενο πάρκο Walt Disney Studios, έχει δοκιμαστεί από τα ανεβοκατεβάσματα στην προσέλευση, τις εργατικές αναταραχές και τα παράπονα επισκεπτών για τις υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις και την κακή εξυπηρέτηση. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να προβεί σε βελτιώσεις για την αύξηση της ικανοποίησης των πελατών. Αλλά κάτι τέτοιο «απαιτεί περισσότερες ελεύθερες ταμειακές ροές από τις διαθέσιμες», έγραψαν τον Αύγουστο οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Natixis (KN:FP). «Ο κίνδυνος είναι ότι [οι δαπάνες για βελτιώσεις] θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τον ισολογισμό».
Η Euro Disney χρωστάει 1,75 δισ. ευρώ προς τη μητρική της στις ΗΠΑ, ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 43% με το σχέδιο αναχρηματοδότησης. Το σχέδιο «είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί η οικονομική σταθερότητα της Euro Disney», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Tom Wolber. To δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και το βαρύ χρέος επηρέασαν τα έσοδα και τη ρευστότητα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *